Вие имате прво да ја знаете вистината

Во Италија се суши и познатото езеро Гарда, кое е најдлабоко во земјата (фото)

Езерото Гарда, кое е најдлабокото во Италија, се суши, што многумина се изненади многу непријатно. Сушењето особено го забележуваат оние кои порано го посетиле ова езеро.

Нивото на водата на ова езеро е на рекордно ниско ниво, поради што сега е можно да се видат и подводни карпи. Температурата на водата во езерото е речиси еднаква на температурата на водата на Карибите.

Туристите рекоа дека биле шокирани од она што се затекнале, знаејќи во каква состојба било езерото претходно. Рекордно нискиот водостој на ова езеро е последица и на тоа што неговата вода е дозволена да се пренасочува во блиските реки кои се важни за земјоделците. Оваа одлука е донесена поради малите количества дожд. Дополнително, намалени се средствата за заштита на езерото кое е туристичка атракција.

Северниот дел на Италија е зафатен од суша, што е последица на климатските промени. Реката По, која е најдолгата река во оваа земја, во некои делови од коритото пресуши.

Ова се одрази на секојдневниот живот на оние кои живеат во споменатиот дел од државата, вклучително и земјоделците. По е многу важен за производство на храна, односно за наводнување на земјоделски површини. Земјоделците имаат загуби од неколку милијарди евра.

Италија не е единствената европска земја погодена од сушата, која се смета за најлоша во последните 500 години. Сушата ги зафати и Португалија, Шпанија, Франција, Германија, Холандија и Велика Британија. Постои можност сушата да се прошири на 47 отсто од Стариот континент, пренесува “Euronews”.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!