Вие имате прво да ја знаете вистината

Евтино и важно: Подемот на сончевата енергија

Експертите се надеваат дека високите цени на фосилните горива и стравувањата за енергетската безбедност поради руската инвазија на Украина ќе го забрзаат распоредувањето на обновливите извори на енергија.

Генерирање енергија со помош на сончевите зраци кои се одбиваат од површината на земјата, работа во текот на ноќта, помагајќи да се одгледуваат јагоди: технологијата на соларни панели брзо напредува, а трошоците за клучните сегменти од енергетската транзиција во светот драстично опаѓаат. Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) вели дека употребата на сончевата енергија ќе мора значително да се зголеми оваа деценија за да се постигнат целите од Парискиот договор за климата, а пред сè се однесува на ограничување на зголемувањето на температурата на 1,5 степени во однос на претходниот -индустриски период, пренесува Хина. Добрата вест е што цената на соларните единици се намали за 85 отсто помеѓу 2010 и 2019 година, додека цената на единиците за енергија од ветер падна за 55 отсто, се вели во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPPC). „Некои тврдат дека тоа е најевтиниот начин досега за луѓето да генерираат големи количини електрична енергија“, вели Грегори Немет, професор на Универзитетот во Висконсин-Медисон. Експертите се надеваат дека високите цени на фосилните горива и стравувањата за енергетската безбедност поради руската инвазија на Украина ќе го забрзаат распоредувањето на обновливите извори на енергија. Извештајот на ИЕА покажува дека силниот раст на обновливите извори на енергија мора да биде усогласен со силни инвестиции во електричните мрежи. Без доволно инвестиции, мрежите ќе се покажат како слаба алка во трансформацијата на електроенергетскиот сектор, што ќе влијае на доверливоста и безбедноста на снабдувањето со електрична енергија.

Користење на сончевата енергија

АФП потсетува дека американскиот Сенат неодамна усвои многу амбициозен предлог-закон за доделување 370 милијарди долари за намалување на емисиите на стакленички гасови за 40 отсто до 2030 година. Експертите од Универзитетот Принстон проценуваат дека во споредба со 2020 година, користењето на сончевата енергија ќе се зголеми петкратно во 2025 година. Професорот Немет верува дека соларните единици би можеле да сочинуваат половина од светската електрична мрежа до средината на векот. Верувам дека има навистина голем потенцијал“, рече Немет. „Фотоволтаичниот ефект“ – процесот со кој соларните ќелии ја претвораат сончевата светлина во електрична енергија – првпат бил откриен од францускиот физичар Едмонд Бекерел во 1839 година, а првиот сателит на соларна енергија бил лансиран во 1958 година. IPCC истакнува дека енергетските технологии како соларни панели и батерии се побрзи за надградба и полесни за прилагодување отколку потешките опции како што е нуклеарната енергија. Денес, речиси сите панели кои светат на покривите на зградите и се протегаат низ бескрајни полиња се направени во Кина, со употреба на силиконски полупроводници, но технологијата брзо се менува.

Нови материјали

Новите соларни ќелии се за петтина поефикасни, а има и нови материјали и хибридни ќелии. Тие вклучуваат евтини, ефикасни технологии, како што се соларни ќелии од перовскит. Технички, перовскитот е вид на минерал за прв пат пронајден на Урал и именуван по Лев Перовски (кој бил основач на Руското географско друштво). Структура на перовскит е секое соединение кое има иста структура како минералот на перовскит. Вистинскиот перовскит (минерал) се состои од калциум, титаниум и кислород во форма на CaTiO3. Но, на прашањето што се случува откако ќе падне ноќта, научниците од Стенфорд рекоа дека оваа година произвеле соларна ќелија која може да земе енергија ноќе, користејќи го истекувањето на топлина од Земјата назад во вселената. Генерирањето енергија од секој панел ќе станува сè поважно бидејќи употребата на сончевата енергија се шири низ целиот свет, поттикнувајќи ја загриженоста за користењето на земјиштето и оштетувањето на екосистемите. Решението е можно со соларни панели користени од двете страни. Тие би ја апсорбирале не само енергијата директно од сончевите зраци, туку и енергијата на светлината што се рефлектира од површината под нив.

Пример од Индија

Индија веќе десет години користи соларни панели над каналите и тие не само што произведуваат енергија туку и го спречуваат испарувањето и сушењето на каналите. Доколку државите во САД склони кон суша ги намалат своите загуби за сто проценти, би заштедиле речиси 63 милијарди галони вода. Експертите тврдат дека сончевата енергија ќе биде една од енергетските опции, со различни технологии погодни за различни места. Потрошувачите исто така имаат улога и треба да користат повеќе енергија во текот на денот. „Можете да ја користите сончевата енергија за нешто мало, како рачен часовник, но и за огромни електрани“, вели Рон Шоф од Институтот за обновлива енергија.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!