Вие имате прво да ја знаете вистината

СИРОМАШНИТЕ ВОЈНИЦИ НА ХРИСТОС И СОЛОМОНОВИОТ ХРАМ СТАНАА МОЌНИ БАНКАРИ – Еве зошто еден крал и папа ги уништија витезите Темплари!

За време на своето постоење, Католичката црква имала многу монашки и витешки редови, но еден од најпознатите бил витезите Темплари.

Овој ред бил многу моќен и популарен во 12 и 13 век, за да биде уништен на почетокот на 14 век.

ДЕВЕТ КРСТОНОСЦИ

Во 1118 година, девет француски крстоносни витези побарале од кралот Болдвин II да им дозволи да се населат во урнатините на Соломоновиот храм и оттаму да ги заштитат аџиите кои доаѓаат во Светата земја. Беше дадена дозвола и набрзо беше воспоставен Редот на сиромашните војници на Христос и Соломоновиот храм. И покрај името, тие набрзо станаа многу богати, моќни и влијателни.

  • Темпларите брзо стекнаа репутација на ефективни воини и привлекоа многу регрути. Богатите патрони им давале пари и земја каде што граделе замоци и имале фарми. Користејќи основа слична на октогоналната основа на храмот во Ерусалим, темпларите изградиле уникатни кружни цркви. Тие беа и главните банкари на аџиите во Светата земја. По два века подем, витезите Темплари станале толку моќни што некои владетели ги сметале за закана. На 13 октомври 1307 година, францускиот крал Филип IV ги уапси сите витези Темплари на неговата земја и, обвинувајќи ги за ерес и содомија, им го конфискува целиот имот. Бидејќи папата не ја прекина акцијата, тоа го направија и другите владетели, а големиот мајстор Жак де Мол беше запален на клада – наведува Френк Флин во „Енциклопедија на католицизмот“.

Како што додава, нивниот углед не бил убиен со витезите Темплари. Причината поради која ги фасцинираа луѓето беше тоа што тие претставуваа еден вид банкарска организација која ги постави темелите на модерното банкарство.

  • Се појавија многу легенди за темпларите, од кои најпозната е дека го пронашле Светиот Грал. Долго време се шпекулираше и дека организацијата продолжила да постои, но како тајно движење само чека моментот да се врати на јавната сцена. По Француската револуција, новото движење на Темпларите било основано од француските масони Филип Ледру и Бернар-Рајмонд Фабре-Палапра. Ја основаа и гностичката црква, која требаше да се натпреварува со католичката – вели Флин.

Мајкл Њутн во „Енциклопедија на заговори и теории на заговор“ наведува дека кога Темпларите биле уништени, биле обвинети за сатанизам, за практикување хомосексуалност и за обожавање на паганско божество наречено Бафомет.

ПОСЛЕДНИОТ ГОЛЕМ МАЈСТОР

  • Последниот голем мајстор Жак де Мол, наводно, додека горел на клада на 19 март 1314 година, ги проколнал кралот Филип и папата Климент велејќи дека ќе му се придружат во рок од една година. Дали приказната е вистинита или лажна е неважно, но и двајцата навистина умреа веднаш по него – папата еден месец, а Филип седум месеци подоцна. Официјално, Темпларите повеќе не постоеле, но многу историчари тврдат дека тие преживеале и сè уште постојат – наведува тој.

За нив има многу различни теории, од веќе споменатото тврдење дека го пронашле Светиот Грал до дека ја откриле Америка пред Колумбо и дека го донеле Ковчегот на заветот во Новиот свет.

  • Во текот на шеесетите се формираше уште една легенда. Пјер Плантард, помала личност во француската окултна заедница, ја разви теоријата дека Темпларите се основани за да откријат документи кои ќе ги потврдат тврдењата на Меровинзите, првата француска кралска династија, кои биле отстранети од узурпаторите. Неговите идеи биле дека витезите пронашле документи дека Меровинзите се потомци на Исус и Марија Магдалена, теорија која стана популарна по објавувањето на книгите „Света крв, свет грал“ и „Кодот на Да Винчи“.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!