Вие имате прво да ја знаете вистината

Данска и Германија го градат најдолгиот подводен тунел во светот со комбинација на пат и железница (фото)

Тунелот ќе биде изграден во Балтичкото Море на длабочина до 40 метри и ќе го скрати времето на патување меѓу Данска и Германија. Отворањето на тунелот е планирано за 2029 година.

Планирањето на тунелот наречен Fehmarnbelt Tunnel (Fehmarnbelt Fixed Link) траеше повеќе од десет години, а изградбата започна во 2020 година, неколку месеци по завршувањето на работите на привременото пристаниште на данската страна. Во ова пристаниште ќе има фабрика која ќе произведува 89 огромни бетонски делови кои ќе го сочинуваат споменатиот тунел.

“Првата производна линија ќе биде готова до крајот на оваа или почетокот на следната година. До почетокот на 2024 година ќе бидеме подготвени да го потопиме првиот елемент од тунелот“, изјави директорот на данската компанија Фемерн А. /С, кој е задолжен за проектот.

Тунелот ќе биде долг 18 километри и е еден од најголемите европски инфраструктурни проекти со буџет кој надминува 7 милијарди евра. За споредба, тунелот што ги поврзува Англија и Франција (Евротунел, тунел под Ла Манш, канал) е долг 50 километри, завршен во 1993 година и чини 12 милијарди фунти во моментов. Иако е подолг од тунелот Фемарнбелт, Евротунелот бил изграден со машинско здодевување наместо со потопување на претходно направени делови од тунелот.

Новиот тунел е дизајниран како алтернатива на траектната линија од Родби и Путгарден, која превезува милиони патници годишно. Возењето со траект трае 45 минути, со воз тоа време ќе се намали на седум, а со автомобил на 10 минути.

Кога ќе биде завршен, овој тунел ќе биде најдолгиот во светот кој ги комбинира патните и железничките. Ќе се состои од два правци со двојни ленти, кои ќе се делат со сервисен премин, а дел од него ќе бидат и две железнички пруги. Позитивното влијание ќе се однесува и на товарните камиони и возовите бидејќи тунелот ќе создаде рута меѓу Шведска и Централна Европа која ќе биде за 160 километри пократка од денес.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!