Вие имате прво да ја знаете вистината

Како да знаете дали некој ви чепкал во вашиот лаптоп или мобилен телефон?

Едноставно е, апликациите не можат да се сокријат на паметните телефони.

Со толку многу чувствителни податоци на нашите телефони и лаптопи, логично е да не сакаме несакани посетители да нѐ чуваат наоколу. Иако постојат некои мерки кои ќе ја подигнат вашата приватност на следното ниво, што ако некој веќе има пристап до вашите податоци?

Токму поради оваа причина, постојат едноставни методи, кои ви нудат увид во она што се случува во позадината на извештаите на вашиот телефон popsi.com.

Апликациите не можат да „исчезнат“

Едноставно е, апликациите не можат да се сокријат на паметните телефони. Ако некој има инсталирано дополнителна апликација на вашиот уред, ќе можете да ја видите во главната листа.

На Android, отворете „Settings“ и изберете „Apps“, потоа „See all apps“. На iOS, само отворете Поставки и скролувајте надолу за да видите сè што е инсталирано. Можете исто така да ги прегледувате неодамна инсталираните апликации одделно, но само на уредите на iPhone.

Ако сте поставиле евидентирање на активноста на веб и апликации за вашата сметка на Google, ова ќе покаже што се случува на сите уреди со Android поврзани со вашиот Google ID и на сите апликации на Google на кои сте најавени на уредите со iOS.

Посетете ја страницата Моја активност на Google на интернет за да ја поставите оваа функција и да видите кои апликации можеби користел натрапникот или кои веб-локации ги посетил.

Не заборавајте дека најновите верзии на Android и iOS водат и локални евиденции за активноста на вашиот уред, доколку сте ја овозможиле таа функција.

Може да користите и дигитална благосостојба и родителски контроли за да видите кои апликации се користеле во последните 24 часа или последните неколку дена – ако има апликации што не се сеќавате дека сте ги користеле, тоа може да биде знак дека некој друг бил вклучен твојот телефон.

Како да ја проверите приватноста користејќи прелистувач?

Отворете го Chrome за Android, допрете ги трите точки (горе десно), потоа изберете „Историја“ за да ги видите неодамна прегледаните веб-страници.

Во Safari на iOS, отворете кое било јазиче, допрете ја иконата за книга, а потоа допрете ја иконата на часовникот за да ја отворите историјата на прелистувачот.

Ако сте корисник на Android, друго корисно место за проверка е вашата историја на известувања.

Во Поставки, допрете „Известувања“ и потоа „Историја на известувања“ за да ги видите предупредувањата што неодамна пристигнале.

Можно е ако натрапникот бил на вашиот телефон, ќе има некои траги од она што го правеле овде.

Без оглед на вашиот оперативен систем, имате многу други опции – отворете ја апликацијата Галерија на вашиот телефон за да ги видите неодамна направените фотографии, на пример, или отворете го клиентот за е-пошта и одете во вашата папка Испратени ставки за да проверите дали се испратени пораки на вашето име.

Апликациите како YouTube и Netflix ви дозволуваат да погледнете наназад на она што сте го гледале неодамна.

Овие проверки, се разбира, не ви даваат никакви гаранции.

На пример, некој може да испрати порака на вашиот телефон, а потоа да се врати и да ја избрише пред да имате можност да проверите. Но, тие може да откријат некои траги на сомнителна активност.

Како да проверите дали некој пребарува по вашиот лаптоп?

Проверката на неодамнешната активност на лаптоп е сличен на процесот што штотуку го опишавме за вашиот телефон.

Погледот на инсталираните апликации е добар почеток: во Windows, отворете „Апликации“ од „Поставки“ и одете на екранот „Апликации и функции“.

Можете да го сортирате списокот со апликации според датумот на инсталација за да видите дали нешто непознато е додадено на вашиот компјутер.

На macOS, одете во папката Апликации во Finder. Овде можете да ги групирате инсталираните апликации по датум со кликнување на „Преглед, сортирање и датум на додавање“.

Има и Screen Time на Mac, што работи исто како и на iPhone или iPad. Отворете го менито на Apple, потоа изберете System Preferences и Screen Time за да видите кои програми се отворени неодамна.

Што е со пребарувачите?

Копањето назад низ историјата на вашиот веб-прелистувач може да открие активност на вашиот лаптоп за која не сте знаеле дека постојат.

Во Chrome, на пример, можете да кликнете на трите точки (горе десно) и потоа кликнете на Историја за да ја видите.

Во Safari, изберете „Историја“ и потоа „Прикажи ја целата историја“.

Секој друг прелистувач што вие или некој друг сте го користеле ќе има слична функција за историја што не би требало да биде тешко да се најде.

Секој вид активност поврзана со апликациите на Google – од пребарување до Gmail – ќе биде пријавен на страницата „Моја активност на Google“ во вашата сметка.

Ова е корисно ако често ги користите апликациите на Google во вашиот веб-прелистувач.

Друга идеја е да се провери списокот на неодамна уредени датотеки, што може да открие неовластена активност.

Во оперативниот систем Windows, напишете „run“ во полето за пребарување на лентата со задачи, изберете ја апликацијата „Run“ и извршете ја командата „recent2“ – ќе се појави список со неодамна уредени датотеки.

Во macOS, тоа е малку полесно, бидејќи можете само да кликнете на врската „Неодамнешни“ во Finder.

Исто така, вреди да се нурнете во поединечни апликации за да видите што можете да откриете за неодамнешната активност.

На пример, уредниците на слики, процесорите на текст и многу други апликации ќе имаат список со неодамна отворени датотеки што можете да ги прегледате.

Во Excel за Windows, на пример, одете во Датотека, Отвори и Неодамнешни. Други програми ќе имаат нешто слично.

Запомнете дека многу веб-локации и веб-апликации ќе ви дадат и приспособен приказ на вашата неодамнешна историја.

Можете многу лесно да ја стартувате вашата историја на YouTube или Netflix и да проверите дали има непознати движења.

Ако некој друг освен вас пристапи до вашиот компјутер, сигурно има начини да ги заобиколи проверките што ги спомнавме. Прво, прелистувањето на интернет во инкогнито или приватен режим за да не се појави во вашата историја е лесна опција за која знаат повеќето луѓе.

Имајте го ова на ум и третирајте ги овие проверки како корисни упатства, а не како дефинитивен доказ дека на вашиот лаптоп му пристапил непоканет гостин.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!