Вие имате прво да ја знаете вистината

Се формираат два нови глобални ризици кои можат да доведат до тешки промени: „Опасностите се екстремни“

Дали ни претстои драстично влошување на економските перспективи во 2022/2023 година?

Се појавуваат два нови глобални ризици кои би можеле да влијаат на драстичното влошување на економските перспективи во 2022/2023 година, па дури и да доведат до сериозни дефекти. Како што објавивме во средата на Јутарње.хр, американската централна банка навистина го објави третото последователно зголемување на каматните стапки за 0,75 процентни поени, што е најагресивното заострување на монетарната политика на САД во последните 40 години, што може да доведе до колапс на берзата, драстично слабеење на валутите низа земји и банкрот на огромен број домаќинства и компании, како и неколку држави, кои пак повеќе нема да можат да го издржат зголемувањето на трошоците за задолжување/рефинансирање.

Друг ризик допрва треба да се оствари, но анкетите во Италија покажуваат дека радикалната десница ќе победи на општите избори во недела; претседателот на Браќата на Италија, Џорџија Мелони, со коалициска помош на Матео Салвини, шеф на Лигата. По 69 идеолошки многу различни влади, Италија, доколку нема големи изненадувања, ќе ја формира најдесничарската влада од времето на фашистичкиот диктатор Бенито Мусолини. Опасностите од идеолошкиот пресврт на Италија се екстремни. Освен што Мелони и Салвини се прогласени за евроскептици, логична е претпоставката дека кадровската структура на нивните партии не го обезбедува нивото на техничка компетентност за управување со јавните финансии на Италија, земја која е презадолжена. А барањата на екстремно десничарската влада кон ЕУ или другите членки лесно може да предизвикаат лавина од распаѓање на заедничките политики во најлошиот можен момент на конфликтот меѓу либералните демократии и режимот на Владимир Путин.

Да ги објасниме двете опасности во неколку реченици.

Претседателот на Федералните резерви на САД во средата, образложувајќи ја одлуката за зголемување на каматната стапка за 0,75 процентни поени, истакна дека нивната цел не е да предизвикаат рецесија, но истовремено истакна дека не постои безболен начин да се запре инфлација. Пораката е јасна: многумина ќе мора да страдаат. Банката на федерални резерви е свесна дека, судејќи според цела низа показатели, веќе има значително забавување на американската економија, но сепак се одлучија за ново агресивно зголемување на каматните стапки, бидејќи се убедени дека тоа е единствениот начин да се спречи падот на инфлацијата. премногу длабоки корени. Јавноста веќе го слушна сето ова во различни варијанти од неколку претставници на ФЕД, но во средата, во придружните материјали, збирна оценка на носителите на одлуки на ФЕД за нивото на кое мора да ги зголемат каматните стапки доколку сакаат да беше објавено стоп за растот на цените.

Тоа е графички приказ со точки што по години ја означуваат проекцијата на каматните стапки на членовите на FOMC што тие ја сметаат за соодветна. Од тој графикон, јасно е дека ФЕД очекува каматни стапки во текот на наредната година на ниво од 4,50-4,75 отсто, што е ниво кое секако ќе предизвика потреси на берзите, обврзниците и валутните пазари и ќе ги разбие финансиите на огромен број на домаќинства, фирми и пак да кажеме државата. Со ова ниво на каматни стапки во ЕУ, логично е да се очекува дополнително силно слабеење на еврото, зголемување на притисокот врз т.н. увозна инфлација и драстично зголемување на трошоците за задолжување, што ќе ги зголеми тензиите меѓу членките. Може да се очекува дека нивото на принос на неколку членки на ЕУ ќе оди значително над нивото на кое ФЕД ги зголемува каматните стапки, а јавните финансии на групата земји PIGS (Португалија, Италија, Грција и Шпанија) не можат да го издржат тоа без многу болни исекотини.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!