Вие имате прво да ја знаете вистината

Телескопот Џејмс Веб сними снимки од прстените и месечините на Нептун

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб ја направи својата прва фотографија од Нептун.

Додека телескопот ја продолжува својата обиколка низ Сончевиот систем, ја направи и својата прва фотографија од најоддалечената планета во нашето космичко соседство, Нептун.

Научниците го објавија најдобриот поглед на прстените на Нептун во последните 30 години. Фотографијата од ледениот свет не само што е јасна, туку го нуди првиот поглед на прстените на Нептун базирани на прашина во близу инфрацрвениот спектар. На овие бранови должини, планетата не изгледа сина бидејќи апсорбира толку многу инфрацрвена и видлива црвена светлина што добива темен, сенишен изглед.

На фотографијата се прикажани седум од 14-те потврдени месечини на Нептун, имено Тритон, Галатеја, Најад, Таласа, Деспина, Протеус и Лариса. Светлите точки и ленти на планетата претставуваат облаци од метан и мраз, вклучувајќи вител на јужниот пол. Изгледот на Тритон привлекува внимание поради неговата површина од кондензиран азот, кој рефлектира 70 проценти од сончевата светлина.

Нептун е особено важен за научниците бидејќи е доволно далеку од Сонцето за да има услови кои не се присутни на поблиските планети, имено многу ниски температури и многу долга орбита која трае 164 години.

Сето ова е само почеток на истражувањето со помош на телескопот Џејмс Веб бидејќи истражувачите очекуваат да дознаат повеќе за Нептун и Тритон во текот на следната година. Астрономите во оваа фаза собираат само прелиминарни податоци.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!