Вие имате прво да ја знаете вистината

Виена е првата во светот која тестираше аватар за лица со оштетен слух што користат јавен превоз

Виенската компанија за јавен превоз “Винер Линиен“ е првата во светот која тестираше аватар за лица со оштетен слух во апликација за јавен превоз. Апликацијата е развиена во соработка со компанијата Sign Time и е достапна за мобилни телефони со Android.

Како што соопштија властите на австриската престолнина, аватарот на знаковен јазик се вика Ирис, а Винер Линиен бара волонтери за тестирање на употребата на аватарот.

За дури и луѓето кои користат знаковен јазик да ги добијат сите потребни информации за непречено патување во возилата за јавен превоз, виртуелниот аватар на вработените во Винер Линиен, Ајрис, во иднина ќе преведува важни информации, како што е планирањето на патната рута.

Речиси 5.000 имиња на станици во Винер Линиен и речиси 30 видови на дефекти што се јавуваат или на возила или на мрежата на градски транспортни линии се однапред преведени. Во случај на прекин на возењето, како што е објаснето, соодветните информации треба да бидат достапни во живо и автоматски на германски знаковен јазик. Секоја информација ќе биде означена со пар црвени раце. 

“Ние секогаш се обидуваме да ги подобриме нашите услуги. Пристапноста има многу аспекти – од непречен пристап до возила до комуникација. За нас е важно сите патници да добиваат информации во реално време”, истакна претставникот на градското комунално претпријатие Винер Стадтверке Ханс Јурген. -Бруто.

По тест фазата, која ќе заврши на крајот на ноември, развивачите на аватари ќе ја интегрираат Ирис во постоечката апликација WienMobil, преку која граѓаните на Виена, но и туристите, ќе можат да ги добијат сите информации за распоредот и прекините во работењето. на возила за јавен превоз од 2017 година.

Купувањето и прикажувањето на билет за јавен превоз функционира директно и лесно преку апликацијата. Континуирано ќе се ажурираат дополнителните преводи на знаковниот јазик. Покрај верзијата за телефони со Android, планирана е и верзија за iOS, соопштија виенските власти.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!