Вие имате прво да ја знаете вистината

Мобилните оператори најавуваат холограмски разговори

Главните европски оператори на мобилни мрежи најавија проект за пренос на тридимензионални слики во реално време.

Операторите: Vodafone (Vodafone), Telefonica (Telefonica – O2), Deutsche Telekom (Deutsche Telekom) и Orange (Orange) сакаат холограмски повици за голем број потрошувачи.

Финансиските детали не беа споменати во соопштението објавено оваа недела.

Проектот предвидува холограмските податоци во иднина да се пренесуваат преку различни мрежи. Преку очилата за виртуелна реалност се гледа тродимензионален горен дел од телото на соговорникот. 3D холограмот е создаден благодарение на предната камера.

Телекомуникациската индустрија долго време работи на холограмски врски, кои се технички можни, но многу сложени. Стандардот за мобилна комуникација 5G сега стана важен елемент за напредок на ова поле.

Во 2018 година, Водафон демонстрираше холограмски видео повик во Алденхофен во минибус во движење. Проектот во тоа време беше заснован на различна технологија од сегашниот проект и беше само умерено визуелно убедлив.

Со новиот проект технологијата ќе биде понапредна и планот е таа да стане дел од секојдневието. Платформата може да се најде во продажба за околу две години.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!