Вие имате прво да ја знаете вистината

Племе во кое се живее до 120 години, преживува во тешки услови и има тајна за долговечноста (Видео)

Во долината на реката Хунза во истоимената област во Пакистан живее доблесен и горд народ. Овој дел од земјата е во голема мера оддалечен од светот, од цивилизацијата е одделен со остри и високи планини, највисоки во светот. Овој навидум безживотен и суров пејзаж е дом на најздравите луѓе на планетата.

На самата граница на Индија и Пакистан постои регион кој тие го нарекуваат “оаза на младоста“. Во долината на реката Хунза, еден народ, поточно племе, живее скромен живот, кој ја откри тајната на здравјето и долговечноста.

Во племето Хунза, животниот век на жителите е во просек од 110 до 120 години. Тие во основа никогаш не се разболуваат и живеат идеален начин на живот. Според легендата, оваа мала планинска држава била основана од група војници на Александар Македонски за време на неговиот поход против Индија. На народот му оставија аманет строга воена дисциплина, а народот така се однесуваше кон животот, аксектички и воено.

Хунзите живеат во близина на познатата точка на состанување на трите најголеми планински системи во светот, Хималаите, Каракорум и Хиндукуш. Има дури пет врвови од вкупно четиринаесет врвови на планетата кои се над осум илјади метри надморска височина.

Тајната на здравјето и долговечноста

Овој народ живее едноставно, што, како што велат, е тајната на долговечноста. Луѓето се капат во ледена вода, дури и на температури под нулата, и се многу подвижни и агилни. Овде 40-годишните жени изгледаат како девојчиња, а 65-годишните жени раѓаат деца. Од храната практично се јаде сирово, овошје и зеленчук, а од други производи консумираат никнати зрна, суво овчо месо и сирење. Посебно им се важни кајсиите кои тука успеваат и ги јадат во сите можни облици.

Тешките услови за живот налагаат се, има период кога плодот се уште не е зрел, кога не јадат речиси ништо, само еднаш дневно пијат пијалок од суви кајсии. Меѓу нив, овој пост е издигнат на религиозно искуство и строго се почитува, а трае и до неколку месеци.

Покрај тоа, тие јадат природни производи, без никакви хемикалии или конзерванси, подготвени на таков начин што ќе ги зачуваат сите биолошки вредни материи. Немаат алкохол и слатки, а солта се користи многу ретко.

Предизвик се и дневните рутини и обврски. Тие главно се занимаваат со земјоделство и сточарство, а освен тоа, во овој карпест предел треба да се грижат и за најосновните потреби. Немаат проточна вода, мораат да палат оган секој ден, за што треба да одат да набават дрва. Животот е доста напорен и бара максимум од секој член на општеството.

Значи, тајната на долгиот живот е воздржување од храна, редовен пост, живеење во согласност со законите на природата. Едноставноста е единственото правило овде, во тешки услови овој горд народ нема време премногу да размислува, секој ден без исклучок мора да се бори за егзистенција.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!