Вие имате прво да ја знаете вистината

ПРЕКУМЕРНО ГРАНАТИРАЊЕ – Русите досега ја бомбардираа Украина со 7 милиони гранати, магацините забрзано се празнат, а решение нема!?

Доколку ја преживеат 2023 година, падот е неизбежен после тоа. Руската индустрија едноставно нема потенцијал за сериозно зголемување на производството

Еден од ретките преостанати независни медиуми во Русија, The Insider, известува дека Русија ќе ги исцрпи резервите на наведувани ракети, артилериски гранати и оклопни возила до крајот на оваа година, доколку продолжи интензитетот на војната. Тие тврдат дека инвазијата довела до “масовно губење” на оружје и воена опрема. Во исто време, состојбата на руската воена авијација ја оневозможува целосната воздушна кампања.

Поради санкциите на Западот, Русија не е во можност да го продолжи индустриското производство на истиот обем и на тој начин евентуално да ги обнови залихите кои брзо се трошат. Постои заедничка перцепција меѓу воените аналитичари, како и загрижените граѓани дека Русија наследила огромна залиха артилериска опрема од Советскиот Сојуз. И тоа е точно. Проблемот е што не беше наменет за долго складирање. Уште во летото 2002 година, за време на втората чеченска војна, руската армија се соочи со недостиг од гранати од 122 мм и 152 мм. Арсеналот беше целосно исцрпен не само од двете чеченски војни и во Грузија, туку и од воената кампања во Украина во текот на 2014 и 2015 година, а веројатно уште повеќе во Сирија.

Војна во Украина

Во исто време, треба да се има предвид дека стапката на потрошувачка на гранати за време на двете чеченски војни беше неколку пати помала отколку за време на војната во Украина, каде што стапката на потрошувачка достигнува 40 до 60 илјади од сите видови гранати дневно, а потоа за време на “затишјето” паѓа на околу дваесет илјади испалени единици.

Целиот руски воен сектор е во сериозна неволја

Како резултат на тоа, излегува дека за време на шестмесечната агресија против Украина, Русија требаше да потроши најмалку 7 милиони гранати, не сметајќи ги загубите на фронталните магацини нападнати од украинските сили. Со други зборови, ако интензитетот на војната остане на сегашното ниво, Москва ќе се соочи со опиплив недостиг од гранати до крајот на 2022 година и ќе мора да ја зачува муницијата.

Покрај гранатите, тука е и проблемот со истрошувањето на цевките. Додека водилките на ракетните системи со повеќе цевки имаат долг животен век ако се одржуваат правилно, цевките на пушките, како и тенковските пиштоли, се истрошуваат многу побрзо. Дури и да претпоставиме дека руските војници не ги занемаруваат процедурите за одржување на цевките и другите механизми на оружјето, претстојното истрошување на артилеријата ќе доведе до драстично намалување на нејзината ефикасност.

Владимир Путин, Валери Герасимов и Сергеј Шојгу на комеморацијата на Денот на победата

Руската индустрија за артилерија и муниција е преполна со истите проблеми како и целиот руски воен сектор. Опремата се истроши побрзо отколку што се ажурира, има хроничен недостиг на персонал и здрави регулативи во договорите за одбрана на владата. Сето ова води до дополнителни загуби или, во најмала рака, дополнителни трошоци. Кој плаќа за грешките? Граѓаните на Русија.

Парите нема да бидат доволни

Затоа, имајќи предвид дека тие се отсечени од снабдувањето со западна опрема, резервни делови и материјали и во исто време ограничени со човечки капитал, руските производители на муниција неминовно ќе се соочат со драстично намалување на производството во догледна иднина. Доколку ја преживеат 2023 година, падот е неизбежен после тоа. Руската индустрија едноставно нема потенцијал за сериозно зголемување на производството, меѓу другото и поради релативно ниската продуктивност на трудот. Последново е ограничено од природата на организацијата на работата во претпријатијата на рускиот воено-индустриски комплекс, но и од политичко-економскиот модел во целина.

Во исто време, земајќи ги предвид сите загуби и дефекти, Русија сè уште може да одржува околу 400 борбени авиони од различни типови и околу 360 хеликоптери во близина на украинската граница. Сепак, и во овој случај, производствениот капацитет се покажува како непоправливо ограничување. Ако во деценијата пред сеопфатната агресија, Русија годишно произведуваше околу 30-35 борбени авиони и 25-30 нападни хеликоптери и модернизираше околу 130 до 200 единици различни авиони, планираната транзиција кон нова генерација борбени авиони во оваа деценија сугерира логично намалување на бројот во корист на подобар квалитет.

Руско бомбардирање на Украина

И покрај планираното внесување на најмалку сто милијарди рубли во воената индустрија, и тоа само во 2022 година, The Insider наведува дека целокупната логистичка слика повеќе ќе зависи од конкретните потези на различни воени менаџери отколку од самите пари. Едноставно, пишуваат тие, оваа индустрија многу брзо ќе наликува многу повеќе на рачно отколку на сериозно индустриско производство.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!