Вие имате прво да ја знаете вистината

„НИКОЈ НЕМА ДА МОЖЕ ДА ЈА НАПУШТИ РУСИЈА!“ Видмаровиќ: „Она со што Путин му се заканува на светот е потполно бескорисно!“

Бранимир Видмаровиќ ги анализираше новите одлуки на Владимир Путин и потенцијалната најава дека Русија може да користи нуклеарно оружје.

Познатиот хрватски надворешнополитички аналитичар Бранимир Видмаровиќ зборуваше за новите околности во војната во Украина, а тоа се, пред сè, делумната мобилизација на населението, потоа референдумот во четири украински региони за приклучување кон Русија и на крајот заканата од нуклеарното оружје, за што Путин посочува дека не се блефира.

„Таа линија на фронтот е преголема, преку 1.000 километри, а има премалку луѓе. Всушност, логистиката е слабо организирана. Не е сè пропорционално, од една страна имате луѓе кои се исклучително мотивирани да ја бранат својата земја, а од друга страна, имате премалку луѓе за толку долг фронт“, вели Видмаровиќ во интервју за „Нет.хр“ и објаснува зошто имало делумна мобилизација, а не целосна: „Ова не е војна, ова е „специјална воена операција“ како што вели Путин. Општата мобилизација вклучува кревање на нозе околу 20 до 25 милиони луѓе. Каков руски буџет може да го поднесе тоа сега? Општата мобилизација целосно би го исплашила руското општество и тоа би било голем шок, ситуација како никогаш досега. Каква егзистенцијална закана би била тоа ако треба да мобилизирате 20 милиони луѓе?“ – прашува тој.

Бранимир Видмаровиќ зборуваше и за „бегството“ на голем број Руси кои побрзаа да ја напуштат земјата кога беше најавена делумна мобилизација, што јасно укажува на незадоволството на голем број граѓани.

„Втората причина е, она што го гледаме е всушност многу мал слој Руси. Овој „бегалец“, како што кажавте, е оној дел од Русите кои имаат средства, кои имаат пасоши, а голем дел од Русите немаат ни тоа, летовите се еден сегмент, гледаме дека има и многу луѓе кои заминуваат на граничните премини, но тоа се Руси кои живеат во градовите и населбите до тие земји, ја знаат инфраструктурата, често одат таму и за нив тоа не е нешто особено тешко, односно не е некаква миграција. Руската полиција почна да им забранува на мажите на возраст меѓу 18 и 60 години да заминуваат, но сега се смирува. Тоа ќе се направи доволно брзо за никој да не може да ја напушти Русија“.

Постои ли опасност Владимир Путин да употреби нуклеарно оружје? Многумина веруваат дека тој блефира, но има и такви кои сметаат дека референдумот што моментално се одржува во Доњецк, Керсон, Запорожје и Луганск е само повод по кој тој легално ќе може да користи оружје за масовно уништување.

„Тој рече дека Западот и се заканува на Русија со оружје за масовно уништување, а потоа рече „и ние имаме средства за масовно уништување“, можно е тоа да биде. Но, сè треба да се уреди – сценариото кога ќе се користи ова оружје е исклучително мало и специфично. Го имате делот што е пропишан во руската нуклеарна доктрина, а за што се зборува денес е напад со тактичко нуклеарно оружје, тоа е оружје со низок интензитет – околу три до пет килотони, што е всушност бескорисна за уништување на воената инфраструктура, бидејќи таа е премногу слаба за толку голема земја. Не можете да уништите нешто големо со една боева глава“.

„Прашањето е зошто да ги користите тие оружја со низок интензитет, ако можете да ги постигнете истите цели со конвенционално оружје? Проблемот е што има исклучително голем психолошки ефект во сето ова. Ако го користите тоа нуклеарно оружје, дури и со низок интензитет, испраќате силен сигнал кој може да заплаши и повлече. Тоа е голем шок, со цел деескалација. Кога го правите тоа, се обидувате да му покажете на непријателот, се обидувате да го предупредите да повлечете се. Но, всушност е апсолутно бескорисно. Треба да имате доволно значајна критична воена база или некој вид центар или големо складиште за оружје за да го бомбардирате. И на тој начин не можете да ја насочите војната“.

Видмаровиќ заклучил дека Путин би можел да го употреби ова оружје доколку почне да „го губи теренот“ и „да биде доведен во ќорсокак“, но дека таков момент се уште не е дојден.

На крајот, Видмаровиќ заклучи дека ова е „пресвртница за меѓународните односи“ во која Русија и Западот се одвојуваат, а другите профитираат, па затоа очекува најголемата земја во светот да биде само пасивен набљудувач за десет или дваесет години: „ Кина, Индија, Турција, Саудиска Арабија, Бразил, Јужна Африка, дури и Иран, тоа се земјите кои понатаму ќе дефинираат како и што. Дури и Израел во сето ова“.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!