Вие имате прво да ја знаете вистината

Цената на еден тон пелети додека се чека испорака е веќе близу 1.000 км

Граѓаните на Босна и Херцеговина со месеци имаат проблем со понудата и високите цени на пелетите, а како што наближуваат зимските месеци овој проблем е се поизразен.

Иако Советот на министри на Босна и Херцеговина донесе одлука за продолжување на забраната за извоз на пелети и други дрвни сортименти од Босна и Херцеговина до 31 октомври годинава, цените продолжија да растат.

Претходно, трговците предупредија дека доколку не се воведе забраната, цената на пелетите може да надмине 1.000 километри по тон. Но, и покрај продолжувањето на забраната за извоз, цените веќе достигнаа над 900 километри по тон.

Имено, како што дознаваме, некои трговци продаваат тон пелети за 920 КМ по тон со чекање најмалку една недела. Ако се купи во вреќи, вреќа од 15 килограми е 15 км. Со прегледување на огласот дознаваме дека тон пелети се продава за 1.050 KM за еден тон.

Очигледно е дека краткорочните забрани за извоз не даваат резултати и дека властите треба да размислат за алтернативни начини за контрола на цените на овој производ, кој Босна и Херцеговина го произведува во доволна количина за да го обезбеди своето население.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!