Вие имате прво да ја знаете вистината

ВЛАДИМИР ПУТИН ГО ПОТПИША УКАЗОТ: Одлучи овие луѓе да не се мобилизираат!

Владимир Путин го одобри одложувањето на повикот за воена служба за студентите од универзитетите и стручните училишта како дел од делумната мобилизација што ја најави оваа недела. Според овој претседателски указ објавен на веб-страницата на претседателот на Русија, одлуката се однесува на студенти кои се запишани во државните стручни или високообразовни институции и ги опфаќа само оние кои посетуваат државни образовни институции и истражувачки организации за кои ова е „прво такво образование“.

„Во согласност со член 18, член 2 од Федералниот закон бр.31-ФЗ од 26 февруари 1997 година за подготовка на мобилизација и мобилизација во Руската Федерација, претседателот потпиша извршна наредба за одложување на воената служба за време на мобилизацијата, која се однесува на студенти запишани во образовни установи со акредитирани програми за стручно и високо образование во државни образовни организации, истражувачки организации и оние кои првпат се запишале на образовни програми од соодветното ниво“, се наведува во огласот и се додава дека наредбата стапува во сила на денот на потпишувањето и се применува на правните односи што настанале од 21 септември 2022 година.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!