Вие имате прво да ја знаете вистината

Деморализираните руски војници оставија писма додека бегаа од Изум: “Одбивам да ја извршувам мојата должност”

Друг војник побара да биде ослободен, а како причина ја наведе „влошувањето на моето здравје и недобивањето на потребната медицинска помош“.

Околу 10 дена пред украинските сили да го вратат градот Изум, руските војници стационирани овде беа толку деморализирани што напишаа писма во кои ги молеа своите претпоставени да ги ослободат од нивните должности.

Десет рачно напишани писма од 30 август биле оставени во двокатната станбена зграда во која престојувале Русите. Украинските војници подоцна ги пронашле писмата и ги дале на Вашингтон Пост. Тие прикажуваат потресени војници очајни за одмор и загрижени за своето здравје и морал по неколкумесечна борба.

  • Одбивам да ја извршувам мојата должност во специјална операција на територијата на Украина поради недостаток на денови за одмор и морална исцрпеност – напишал човек кој се претставил како командант на противвоздушен ракетен вод од подмосковскиот регион.

Друг војник побара да биде ослободен, наведувајќи го „влошувањето на моето здравје и непримањето на потребната медицинска помош“. Трет рече дека доживува „физичка и морална исцрпеност“.

Други напишаа за да се пожалат дека им е одбиен годишен одмор поради семејни обврски, вклучително и стапување во брак и присуство на раѓање на дете.

Писмата го привлекоа вниманието на украинските војници кога првпат пристигнаа во Изум, кој Русите набрзина го напуштија при нивното повлекување, а некои беа споделени на социјалните мрежи.

Независните форензички експерти не ја потврдија автентичноста на писмата, но оригиналните документи доставени до Вашингтон Пост на преглед беа меѓу купишта предмети, од чизми и униформи до шарени писма за поддршка од руски ученици, напуштени додека Русите бегаа од екстремно брзата украинска офанзива и напредувањето што регионот Харков го врати под украинска контрола за неколку дена.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!