Вие имате прво да ја знаете вистината

Продолжува најлошото топење на швајцарските глечери. Пронајдени тела, одамна изгубен авион… (фото)

Глечерите во Швајцарија ја доживуваат својата најлоша стапка на топење од почетокот на евиденцијата пред повеќе од еден век – губејќи шест проценти од преостанатиот волумен оваа година, што е речиси двојно повеќе од претходниот рекорд поставен во 2003 година, рече чуварот ГЛАМОС.  

Топењето беше толку екстремно годинава што на едно место повторно се појави карпа закопана илјада години и беа пронајдени тела, па дури и остатоци од авион кој исчезна во дел од Алпите пред неколку децении. Други мали глечери речиси исчезнаа.

“Знаевме дека оваа ситуација ќе се случи со климатски сценарија, барем некогаш во иднина“, изјави за Ројтерс Матијас Хус, шеф на швајцарската мрежа за следење на глечерите (ГЛАМОС). 

“И сфаќајќи дека иднината е веќе тука, токму сега, ова можеби беше најизненадувачкото или најшокантното искуство ова лето“, нагласи тој. 

Големи загуби

Повеќе од половина од глечерите на Алпите се во Швајцарија, каде температурите се зголемуваат за околу двапати од глобалниот просек.

Научниците во областа, вклучувајќи го и Хус, беа принудени да направат итна поправка на десетици локации на Алпите бидејќи топењето на мразот може да ги отфрли нивните мерни столбови и да ги загрози нивните податоци. Големите загуби годинава, кои изнесуваа околу 3 кубни километри мраз, се резултат на екстремно ниското количество зимски снег во комбинација со топлотните бранови.

Снежните врнежи го надополнуваат мразот што се топи секое лето и помагаат да се заштитат глечерите од понатамошно топење со рефлексија на сончевата светлина назад во атмосферата.

Доколку емисиите на стакленички гасови продолжат да растат, се очекува алпските глечери да изгубат повеќе од 80 отсто од нивната сегашна маса до 2100 година. Многумина ќе исчезнат без оглед на мерките преземени сега за намалување на емисиите, благодарение на глобалното затоплување предизвикано од минатите емисии, се вели во извештајот од 2019 година на Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени. 

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!