Вие имате прво да ја знаете вистината

Бранителот на Тачи: Холбрук, Олбрајт и Дол би сведочеле во одбрана на Тачи доколку се живи

Бранителот на поранешниот командант на ОВК Хашим Тачи, обвинет за воени злосторства во Косово и Албанија, изрази жалење што американските функционери Ричард Холбрук и Медлин Олбрајт не се живи за да сведочат во одбрана на Тачи.

Холбрук и Олбрајт „би сведочеле многу позитивно во корист на мојот клиент“, рече американскиот адвокат на Тачи, Грег Кехо, на последното рочиште на постапката пред Трибуналот за воени злосторства на ОВК во Хаг.

Според официјалниот транскрипт, објавен на веб-страницата на судот, Кихо рекол дека во одбрана на Тачи ќе сведочи и покојниот американски сенатор Боб Дол.

„Најмалку тројца сведоци би сведочеле многу позитивно за мојот клиент. Американскиот државен секретар Олбрајт, амбасадорот Холбрук и сенаторот Роберт Дол. Сите тие кажаа многу позитивни работи за мојот клиент и ќе сведочеа доколку имаа можност“, рече Кихо.

Адвокатот на Тачи ова тврдење го образложи образложувајќи го предлогот пред почетокот на судењето, судот да ги земе изјавите на девет меѓународни сведоци на одбраната кои се постари или болни, а кои биле во Косово или Албанија во времето опфатено со обвинението, 1998 г. -99.

Списокот на тие сведоци одбраната на Тачи ќе го достави до судот до петок, 7 октомври.

Според неговиот адвокат, Тачи и на претстојното судење ќе се брани со алиби.

Ќе се браниме со алиби бидејќи Тачи, на пример, од конференцијата во Рамбује во февруари 1999 година, цела пролет беше во Европа и се сретна со меѓународните лидери во Осло, Виена, Париз, Лондон…“, рече Кихо.

На претходните судски седници, бранителот тврдеше дека Тачи во времето кога биле извршени злосторствата во обвинението „патувал низ Европа, но и низ САД, залагајќи се за мир и помирување“.

„Дали Тачи ги диктираше операциите на ОВК на теренот додека беше во Вашингтон или во Вирџинија?“, праша неговиот бранител Кихо.

Како што е најавено, со алиби ќе се бранат сообвинетите Кадри Весељи (Весели), Реџеп Сељими (Реџеп Селими) и Јакуп Красниќи (Красниќи).

Бранителот на Тачи и адвокатите на сообвинетите, сепак, нагласија дека нема да можат детално да го изнесат алибито додека не се обелоденат бројните редактирани делови од обвинението за тоа каде и кога се извршени делата.

„Сега (од обвинението) не можеме да видиме кога се случиле настаните, ниту каде. „Кога ќе се отстранат затемнетите делови од обвинението… и кога ќе го имаме местото и датумите на настанот, ќе можеме да ја претставиме нашата одбрана со алиби“, рече адвокатот на Тачи, Кихо.

Следната расправа за состојбата на постапката треба да се одржи на крајот на октомври.

Се уште не се знае кога ќе почне судењето на Тачи и сообвинетите, но тешко дека ќе биде пред крајот на оваа година.

Случајот се уште е во рацете на судијата за претходна постапка Николас Гилу, што значи дека подготовките за судењето не се завршени.

Кога ќе процени дека подготовките се завршени, судијата Гију по процедура ќе го предаде предметот на судечкиот совет кој ќе го води судењето.

Составот на советот потоа ќе го одреди Екатерина Трендафилова, претседателка на судот чие официјално име е Специјализиран совет на Косово.

Тачи (53), Весељи (54), Сељими (50) и Красниќи (70) се обвинети за злосторства извршени во 42 нелегални притвори на ОВК во Косово и Албанија против најмалку 407 притвореници, од кои најмалку 98 се убиени, од март 1998 до септември 1999 година,

Обвинението од 10 точки на Тачи, Весељи, Сељими и Красниќи ги обвинува за: прогон на политичка и етничка основа, затвор, незаконско апсење и притвор, други нехумани дејствија, сурово постапување, тортура (две точки) и убиства (две точки).

Тие кривични дела се оквалификувани, во шест точки, како злосторства против човештвото, а во четири точки, како воени злосторства.

Според обвинението, Тачи и сообвинетите сносат и индивидуална и командна одговорност за овие злосторства. Сите тие биле членови на Главниот штаб на ОВК во периодот опфатен со обвинението: Тачи како политички комесар, подоцна командант, Весељи началник на разузнавачката служба, Сељими како главен оперативец и Красниќи како заменик командант и портир.

Во привремената влада на Косово, прогласена во март 1999 година, Тачи беше премиер, Весељи министер за разузнавачки работи, Сељими министер за внатрешни работи, а Красниќи портир.

Според обвинението, Тача, Весеља, Сељими и Красниќ биле учесници во здружен злосторнички потфат, заедно со многу други офицери и членови на ОВК и членови на привремената влада. од кои во обвинителниот акт се наведени: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сујелман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Сите обвинети, кои беа уапсени на Косово на 4 и 5 ноември 2020 година, на првото појавување пред судот, од 9 до 11 ноември, изјавија дека не се виновни за делата во обвинението.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!