Вие имате прво да ја знаете вистината

НАД МИЛИОН ЕВРА СЕ ПОНУДЕНИ ЗА СЛОБОДАТА НА „ШВАЈЦАРСКИОТ ПОЛИЦАЈЦ“: „Нема да бега, нема да се крие“ – што се случува со тајниот агент на Црна Гора

Семејството на Петар Лазовиќ со три недвижности вредни 1.139.289 евра и 100.000 евра во кеш, гарантира пред Вишиот суд во Подгорица дека уапсениот таен агент, кој е осомничен за „шверц“ со водачот на кавачкиот клан Радој Звичер, и кланот Веље Невоље, нема да избега ако му биде укинат притворот.

Предлогот за кауција вчера го испрати бранителот на Лазовиќ, адвокатот Боривоје Ѓукановиќ до тој суд.

Во Вишиот суд во Подгорица Зоран Лазовиќ ја заложи семејната станбена зграда со помошен објект и урбанизирана парцела чија пазарна вредност според проценетиот извештај од 16 септември изнесува 426.000 евра за слободата на неговиот син Петар.

А самиот брат на обвинетиот, Марко Лазовиќ дава гаранција – недвижен имот чија пазарна вредност според проценетиот извештај од 15.09.2022 година изнесува 245.000 евра… Понатаму, гаранција дава сопствениот вујко на обвинетиот Дејан Лазовиќ. – семејната станбена зграда…чија пазарна вредност е 468.289 евра според проценувачкиот извештај од 14.9.2022 година. Наведените лица даваат гаранција во целиот износ на проценетата пазарна вредност на предметниот недвижен имот – 1.139.289,00 евра, како гаранција дека по ослободувањето обвинетиот Петар Лазовиќ нема да бега, да се сокрие или да има негативно влијание во било кој поинаку до завршување на кривичната постапка.за текот и исходот на кривичната постапка. Покрај наведениот недвижен имот, сума од 100.000 евра како гаранција вложува и таткото на обвинетиот Зоран Лазовиќ – пишува во предлогот за кауција.

Адвокатот Ѓукановиќ за „Вијести“ вели дека одбраната е категоричен став, дека нема основни услови за притвор врз основа на ризик од бегство.

Лазовиќ беше уапсен на 18 јули под сомнение дека е дел од криминална група одговорна и за меѓународен шверц на кокаин. Ден подоцна, по наредба на Специјалното државно обвинителство (СДТ), беше уапсен и Радован Пантовиќ од Мојков под сомнение дека е дел од истиот клан. Тие се осомничени дека се дел од криминалната група формирана од Радоје Звицер, чии членови се Душко Рогановиќ, Љубо Миловиќ, Радоје Живковиќ, Никола Спасојевиќ и Милан Вујотиќ.

Во досиејата на СДТ пишува дека Лазовиќ и Миловиќ во втората половина на 2020 година станале членови на криминалната организација формирана од Звицер – едниот како службеник на АНБ кој работи во Управата на полицијата, а другиот како службеник на УП.

А за да го реализираат криминалниот план прифатиле да ги извршуваат наредбите и упатствата на организаторот на криминалната организација, обвинетиот Звичер Радој, кои им биле пренесени директно или преку други членови на криминалната организација, да ги следат членовите на спротивставената криминална организација за која организаторот определил да им ги одземе животите и затоа го известиле организаторот и другите членови на криминалната организација – наведуваат од СДТ.

Специјалниот обвинител Зоран Вучиниќ во документите наведува дека Лазовиќ и Миловиќ ја прифатиле наредбата на Звицер сами и со други членови на криминалната организација да вршат кривични дела шверц на дрога и оружје и дека тајниот агент ја злоупотребувал службената положба.

Случајот против групата на Звицер беше повторно отворен на почетокот на мај, по налог на главниот специјален обвинител Владимир Нововиќ. Четири месеци претходно, специјалниот обвинител Саша Чаѓеновиќ, анализирајќи ги истите докази врз основа на кои е уапсен Петар Лазовиќ, а се трага по останатите, оцени дека нема елементи на кривично дело за кое гонење се води по службена должност.

Поранешниот главен специјален обвинител Миливое Катниќ индиректно претходно изјави дека Лазовиќ бил во тајна мисија кога се фотографирал и се допишувал со членовите на криминалниот клан Кавака и разменувал информации и оружје со нив.

Лазовиќ е етикетиран од ЕУРОПОЛ како член на организираната криминална група „Кавчани“.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!