Вие имате прво да ја знаете вистината

Овде телата се чуваат на -135°C, најмалото е двегодишно девојче: Се надеваат дека еден ден ќе оживее

За 200.000 долари луѓето можат да ги замрзнат телата, додека за 80.000 долари можат да го замрзнат само мозокот

Alcor Life Extension Facility во Аризона однадвор изгледа како обичен магацин, но ако погледнете внатре, ќе видите нешто што сте го виделе само во научно-фантастични филмови.

Имено, таму лежат замрзнати тела на пациенти кои веруваат дека технологијата на иднината може да ги врати во живот.

За 200.000 долари луѓето можат да ги замрзнат телата во замрзнувач со висока технологија, додека за специјалната цена од 80.000 можат да го замрзнат само мозокот.

Во моментов таму се чуваат 199 човечки останки, кои се чуваат „свежи“ благодарение на течниот азот кој ги одржува на -135 °C – температура толку ниска што ги запира сите клеточни функции и ги одржува такви какви што се додека не се одмрзнат.

Луѓето кои плаќаат за оваа услуга се главно очајни да го видат своето семејство во иднина. Најмладата пациентка е позната како двегодишно девојче од Тајланд кое починало од рак на мозокот, а нејзиното семејство се надева дека еден ден повторно ќе се сретнат, пишува Дејли Мејл.

Комората во која се чува телото на девојчето од Тајланд

Но, криогенското замрзнување ги привлекува и богатите и ексцентричните, така што во Алкор лежи телото на американскиот програмер кој прв работеше на дебагирање и надградба на отворениот код на Биткоин и кој почина во 2014 година, по петгодишна битка со амиотрофичната латерална склероза (АЛС).

Има сериозни етички и морални прашања за практиката за која се зборува со години, но досега нејзината реализација е само фантазија.

Основан во 1972 година, извршниот директор Макс Мор во интервју во февруари 2020 година призна дека неговата компанија не знае кога ќе постои технологијата потребна за да се разбудат неговите пациенти.

Како работи?

За да бидете член на Алкор, мора да платите годишна претплата од 200 долари додека не наполните 18 години – а членарината се зголемува со возраста на која лицето избира да се придружи.

Членовите кои не се „Алкор“ и кои сакаат да ја замрзнат сакана личност ќе треба да платат дополнителни 20.000 долари. Ако некое лице умре надвор од САД или Канада и сака да ги замрзне неговите останки – тоа чини дополнителни 10.000 долари.

Цели тела се чуваат во големи цилиндрични комори заедно со три други тела. Мозоците можат да се чуваат во полици, при што пет може да бидат ставени во едно тело.

Линда Чембрлен, ко-основач на Алкор

Откако едно лице ќе умре, лекарите мора брзо да почнат да работат за да го зачуваат телото и да го стават во складиште. Првиот чекор е да се исцеди крвта и течностите од телото, а потоа да се испумпува течност слична на антифриз. Ова ја спречува кристализацијата и оштетувањето на клетките за време на процесот на замрзнување. Дури тогаш телото влегува во контејнер кој не користи електрична енергија за складирање, туку еднаш неделно се полни со течен азот.

Луѓето на кои целото тело им е депонирано се надеваат дека ќе се разбудат во истата форма во која умреле. Оние чии мозоци се складирани ќе имаат потреба од напредна технологија за да создадат целосно ново тело за нив.

Поделени мислења

Макс Мур се надева дека оваа технологија ќе постои и во иднина, но многу експерти не се согласуваат.

д-р. Мајкл Хендрикс, биолог на канадскиот универзитет Мекгил, напиша во 2015 година дека дури и со мапиран нервен систем на една личност пред да замрзне, невозможно е целосно да се реплицира личноста.

„Мапата на врски не е доволна за да се симулира, а камоли да се реплицира на нервниот систем, а постојат огромни пречки за постигнување бесмртност“, напиша тој за  MIT Technology Review.

Презентација на функционирањето на комората

Прво, кои информации се потребни за да се реплицира човечкиот ум? Второ, дали сегашните или предвидливите методи на замрзнување ги зачувуваат потребните информации и како тие информации ќе бидат обновени?

„Трето, и најзбунувачки за нашата интуиција, дали симулацијата навистина би била „ти“?“, напиша тој.

За луѓето кои го замрзнуваат само мозокот, синтетичкиот нервен систем би бил сосема поинаков од оној што го оставиле во нивното старо тело, истакнува тој.

„Иако теоретски би можело да биде можно да се зачуваат овие карактеристики во мртвото ткиво, тоа сигурно не е случај сега“. Никој кој доживеал неверување да изгуби близок не може да не сочувствува со некој кој плаќа 80.000 долари за да му го замрзне мозокот. Но, реанимацијата или симулацијата е блага лажна надеж која оди подалеку од ветувањата на технологијата и секако е невозможна со замрзнатото, мртво ткиво што го нуди „крионската“ индустрија. Оние кои профитираат од оваа надеж го заслужуваат нашиот гнев и презир“, заклучи тој.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!