Вие имате прво да ја знаете вистината

Медицинска сестра открива кого повикуваат луѓето кога умираат. Сите ги кажуваат овие два збора

На крајот од животот, ако некој умре додека е во палијативна нега, повеќето луѓе ги покажуваат истите знаци и симптоми.

Многу луѓе ги интересира како изгледа умирањето, дали човекот е свесен дека неговиот живот завршува и што најчесто зборува.

Медицинската сестра Џули од Лос Анџелес стекна голема популарност на социјалните мрежи, благодарение на овие теми. Своите искуства ги споделува јавно, а поради љубовта кон работата стана една од омилените медицински сестри во САД.

“Сакам да ги едуцирам пациентите и семејствата за тоа што да очекуваат кога некој умира и што да очекуваат од специфичните болести од кои страдаат членовите на неговото семејство. Бев на палијативна нега во последните пет години, пред тоа бев медицинска сестра во одделение за интензивна нега девет години. Знам дека на многу луѓе некои работи им изгледаат ненормални пред смртта, но всушност се сосема нормални”, вели медицинската сестра.

Како што објасни таа, промените во дишењето, промената на бојата на кожата и треската се нормални фази низ кои поминува личноста на умирање.

“Најдобриот дел од мојата работа е тоа што можам да ги доведам пациентите и семејствата ‘поблиску до смртта’ и да им обезбедам емоционална поддршка. Друг дел од мојата работа е да им помогнам да разберат што ги чека. Има една работа што повеќето луѓе ја кажуваат кога тие умираат, а тоа се само два збора: ‘Те сакам.’ Луѓето често го повикуваат својот татко или мајка ако претходно се починати”, објасни таа.

На крајот од животот, ако некој умре додека е во палијативна нега, повеќето луѓе ги покажуваат истите знаци и симптоми. Тие ја нарекуваат фаза на активно умирање.

“Симптомите вклучуваат враќање на свеста или пак, губење на свеста, промени во дишењето, дамки на телото и терминални секрети. Тоа се нормални симптоми, тие не се болни или непријатни. Нашите тела нè штитат на самиот крај. Колку помалку интервенираме, толку подобро“, рече Јулија, нагласувајќи дека не е точно дека луѓето на кои им се дава морфиум умираат побрзо.

“Некои кажуваат некои работи, а тоа главно не е точно. Тие велат дека луѓето се убиваат на палијативна нега. Знам дека многу луѓе се заинтересирани за секакви работи, но исто така, има луѓе кои не сакаат да зборуваат за смртта. Сепак, сите ние ќе умреме еден ден, така што сите треба да ги знаеме овие информации. Сакам да го објаснувам процесот на умирањето и смртта со тоа што ќе ги едуцираме луѓето за тоа”, рече Јулија.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!