Вие имате прво да ја знаете вистината

Атина се здружува со Google

Атина започна проект за промоција на туризмот во соработка со грчкото Министерство за туризам и американскиот технолошки гигант Гугл. Градоначалникот на Атина Костас Бакојани истакна дека градот „не се само неговите импресивни антиквитети и неговите прекрасни музеи“, додавајќи дека „целиот град е единствен, жив, отворен, интерактивен, огромен музеј.

„Проектот, наречен „Атина, градот е музеј“, рече тој. Идејата е Атина да се претвори во цела година дестинација.

Градските власти го започнаа проектот за да привлечат странски посетители, како и да ги инспирираат жителите да истражуваат помалку познати делови од Атина. Градот лансираше апликација за да предложи рути и локации што треба да се посетат покрај нив. Властите во Атина истакнаа дека целта на соработката е да се создаде нов и одржлив модел за развој на туризмот.

Бакојани истакна дека апликацијата ќе им помогне на посетителите и жителите да ја доживеат Атина на нов начин и да ја гледаат како единствен град што е.

„Повторно ја воведуваме Атина како неверојатна урбана дестинација со голема историја, но и како модерна дестинација која нуди уникатни искуства за жителите и посетителите“, посочи тој. Грчкиот министер за туризам Василис Кикилијас истакна дека проектот е во согласност со националната стратегија за одржлив развој на туризмот. „Особено сме среќни што преку ваквите соработки ја подобруваме и надградуваме туристичката понуда на нашата земја“, рече тој.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!