Вие имате прво да ја знаете вистината

Белгија има толку многу запленет кокаин што нема каде да го запалат: Сите се плашат од одмазда на нарко бандите

Дрогата запленета од полицијата и царината се уништува во специјално лиценцирани печки за согорување.

Царината во Белгија , особено во пристаништето Антверпен, заплени толку многу кокаин што горилниците во земјата не можат да го задржат.

Владата во моментов бара дополнителен капацитет за согорување за да се осигура дека запленетата дрога може брзо да се уништи.

Минатата година само во пристаништето во Антверпен беа запленети 90 тони кокаин. До крајот на оваа година најверојатно ќе бидат запленети над 100 тони дрога.

Од една страна, ова е знак за успех на полицијата и царината, но е и предизвик. Колку подолго дрогата се чува во складиште и чека уништување, толку е поголем ризикот бандите на дрога да се обидат да ги вратат со употреба на сила доколку е потребно, според ВРТ.

Дрогата запленета од полицијата и царината се уништува во специјално лиценцирани печки за согорување. Јавно не е познато колку такви горилници има во Белгија, ниту каде се наоѓаат.

Овој потег е дизајниран да ги спречи криминалците да се обидат да најдат дрога на едно од местата за согорување.

Сојузниот министер за правда Винсент ван Кујкенборн изјави за VRT News дека конфискуваната дрога внимателно се следи, пренесува РТС .

„Складирањето на запленетите серии кокаин е одговорност на царинската служба. Овие серии, се разбира, се внимателно следени од полицијата, царината и другите служби. Тие прават се што е потребно за да го ограничат безбедносниот ризик. Сепак, имаше тесно грло затоа што имаше толку многу напади, а исто така и затоа што беше во употреба само еден инсинератор. Понатаму, овие серии не можете да ги запалите на големо, во едно движење, во големи количини бидејќи тоа би предизвикало проблеми со филтрите во печката“, вели Ван. Куикенборн.

Според него, пронајдени се дополнителни капацитети за согорување, но тоа се уште е недоволно.

Тој додаде дека разговарале и со Зухал Демир, министерот за заштита на животната средина кој е одговорен за инсинераторите и дека разговорите одат во добра насока.

Од кабинетот на министерот Демир соопштуваат дека за проблемот била информирана дури во четвртокот и дека веднаш се јавила во фламанската јавна агенција за отпад ОВАМ. ОВАМ најавува дека сега ќе бара дополнителен капацитет за согорување.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!