Вие имате прво да ја знаете вистината

Бугарија: Новогодишната елка ќе биде осветлена на 1 декември – Осум нови божиќни базари во Софија

Оваа зима на територијата на Софија ќе има десет божиќни пазари , а осум од нив се нови. Ова го соопшти претседавачот на Советот на општина Софија , Георги Георгиев, кој заедно со директорите на општинските пазари ги презентираше програмата и визиите за божиќните пазари во Софија.

Божиќните базари ќе работат во јужниот и северниот парк, на улицата „Саборна“, во областа Нови Искар, на „Герена“, во паркот „Вазраждане“ и кај Римскиот ѕид во населбата „Лозенец“. Претседателот на Митрополитскиот општински совет Георги Георгиев објасни:

„ Наша цел е и овие базари да бидат културни центри. Ќе има детски концерти, центри на заедницата, градинки. Плоштадот Славејков е една од локациите, таму ќе има велосипедски парк, ќе има работилници за деца со посебни потреби. , креативни студија “.

На 1 декември во Книжеската градина ќе биде отворен Ледениот парк кој ќе има многу гранки и кривини и ќе биде изграден по моделот на лизгалиштето пред општината во Виена.

„ Дел од авениите на градината К нижеска ќе се заледуваат, работата напредува. Речиси 4 декари лизгалиште прави компанијата што го прави ова во Виена. Од 1 јануари ќе има бесплатен пристап за децата од 9. до 11 часот наутро “, изјави Георги Георгиев.

Светилките на елката ќе бидат запалени на 1 декември. Годинава ќе биде пред Народниот театар и ќе има нов дизајн. Висока е 10 метри и ќе биде украсена со 200 топчиња во боја на шампањ со различна големина покриени со брокат. На палењето на светилките ќе учествуваат популарни личности од културата и спортот, а ќе има и свечен концерт, изјави Билјана Генова, директорка на Управата за култура во општина Софија .

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!