Вие имате прво да ја знаете вистината

Дали е можно патување низ времето? НАСА вели дека е, тие имаат серија експерименти кои ја докажуваат оваа поента

Тие се повикуваат на теоријата на релативност на Ајнштајн

Дали е можно патување низ времето? НАСА дава јасен одговор: Иако луѓето не можат да скокаат во временска машина и да се вратат во времето, знаеме дека часовниците на авионите и сателитите се движат со различна брзина од оние на Земјата.

Како што пишува Spaceplace , сите ние патуваме низ времето. Патуваме еднаш годишно помеѓу родендени , на пример. И сите патуваме низ времето со приближно иста брзина: една секунда во секунда.

Вселенските телескопи на НАСА исто така ни даваат увид во минатото. Телескопите ни помагаат да ги видиме ѕвездите и галаксиите кои се многу далеку.

Потребно е долго време за светлината од далечните галаксии да стигне до нас.

Така, кога гледаме на небото со телескоп, гледаме како тие ѕвезди и галаксии изгледале многу одамна.

Меѓутоа, кога размислуваме за фразата „патување низ времето“ обично мислиме на патување побрзо од секунда во секунда.

Таквото патување низ времето повеќе звучи како оние што ги гледате во филмови или научно-фантастични книги.

 Но, дали може да биде реално? Науката вели – да!

Теорија на релативност

Пред повеќе од 100 години, Алберт Ајнштајн дошол до идеја како функционира времето. Тој го нарече релативност .

Запомнете, оваа теорија вели дека времето и просторот се поврзани. Ајнштајн исто така рече дека нашиот универзум има ограничување на брзината: ништо не може да патува побрзо од брзината на светлината (186.000 милји во секунда).

Што значи ова за патување низ времето?

Според оваа теорија, колку побрзо патувате, толку побавно го доживувате времето. Научниците направија неколку експерименти за да ја докажат точноста на оваа реченица.

На пример, беше спроведен експеримент со два часовници поставени на исто време. Едниот часовник останал на Земјата, додека другиот бил поставен во рамнината (во правец на Земјината ротација).

Откако авионот го обиколи светот, научниците ги споредија двата часа. Часовникот на брзиот авион беше малку зад часовникот на земјата. Така, часовникот во авионот одел малку побавно во времето за 1 секунда во секунда.

Како функционира GPS?

Дали знаевте дека GPS се потпира на пресметки за патување низ времето за да ви помогне да се движите низ градот?

GPS сателитите орбитираат околу Земјата многу брзо со брзина од околу 14.000 километри на час. Ова ги успорува часовниците на сателитот GPS за дел од секундата (слично на примерот со авион погоре). Сепак, сателитите исто така орбитираат околу Земјата на околу 20.200 km над површината. Ова всушност ги забрзува часовниците на сателитот GPS за дел од секундата.

Еве како: Ајнштајновата теорија исто така вели дека гравитацијата ги искривува просторот и времето, предизвикувајќи забавување на текот на времето. Високо каде орбитираат сателитите, гравитацијата на Земјата е многу послаба. Ова предизвикува часовниците на GPS сателитите да работат побрзо од часовниците на земјата.

Комбинираниот резултат е дека часовниците на GPS сателитите го доживуваат времето малку побрзо од 1 секунда во секунда.

За среќа, научниците можат да користат математика за да ги поправат овие разлики во времето.

Доколку научниците не ги коригираа GPS часовниците, ќе имаше големи проблеми, односно немаше да можат точно да ја пресметаат нивната или вашата позиција.

Грешките би се додале до неколку милји секој ден, што е голема работа. ГПС мапите можеби мислат дека вашиот дом не е блиску до местото каде што всушност е.

Да, патувањето низ времето е навистина вистинска работа. Но, тоа не е баш она што веројатно сте го виделе во филмовите . Под одредени услови, можно е да се доживее времето што минува со брзина различна од 1 секунда во секунда. И постојат важни причини зошто треба да ја разбереме оваа форма на патување низ времето во реалниот свет.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!