Вие имате прво да ја знаете вистината

Дали Илон Маск користи популарен трик за продажба за да го убеди Твитер да плати!?

Постојат индикации дека мултимилијардерот Илон Маск, кој неодамна го купи Твитер за 44 милијарди долари, користи популарни продажни трикови за да ги убеди корисниците дека треба да платат за проверка на сметката на социјалната мрежа.

Првично беше објавено дека проверката на сметката ќе чини 20 долари месечно, што предизвика незадоволство кај голем број корисници на Твитер. Малку подоцна Маск истакна дека ќе се исплаќаат осум долари месечно, што за многу корисници изгледа многу поприфатливо. Ова е и покрај фактот што верификацијата, позната како Twitter Blue, првично чинеше 4,99 долари.

Можно е Маск само да реагира на критиките. Но, ако тој воопшто е поврзан со објавувањето на информациите дека проверката ќе плаќа 20 долари месечно, тогаш можно е тоа да го направи користејќи техника наречена „закотвување“ за да убеди дека вреди да се плати за верификација. Како што пишува бизнис порталот Fast Company, оваа техника е ефикасно средство за да се направи производ попривлечен.

Повеќето купувачи инстинктивно не знаат што е добра цена. Обидувајќи се да утврдат дали цената е добра, тие обично ги споредуваат цените, производите и услугите. Сепак, некои трговци на мало ја користат гореспоменатата техника на продажба за да постават очекувања и да поттикнат повеќе луѓе да купуваат.

Еден од основачите на Apple, Стив Џобс, искористил „закотвување“ за да продаде еден од производите на Apple. Тој го направи ова откако таблетот iPad првпат беше претставен. За време на презентацијата изјавил дека вреди 999 долари, а цената била прикажана на голем екран зад него. Тој подоцна рече дека вистинската цена е 499 долари, а побарувачката „подивела“ после тоа.

Како што пишува Fast Company , не треба да бидете технолошки милијардер за да користите „закотвување“ за да ја зголемите продажбата. Има неколку примери за ова, кои можеби и самите сте ги доживеале.

Приказ на вкрстени цени

Прикажувањето вкрстени цени е вообичаена техника што ја користат многу трговци на мало, вклучувајќи го и Amazon. Се прикажува оригиналната, пречкртана цена, а потоа новата, пониска цена. Тоа е ефикасен психолошки трик кој го привлекува вниманието на клиентите. Ова е особено ефикасно во време на инфлација кога клиентите се чувствителни на високи цени.

Повисока цена како мамка

Со цел производот да изгледа достапен, некои компании ја користат високата цена како мамка. На пример, американската компанија која исто така продава кујнски додатоци, Вилијамс-Сонома, почна да продава тостер за 429 долари. Тогаш цената беше 275 долари, што ја удвои продажбата. Овој трик се применува и при наплата на услуги.

Покажете колку вашиот производ е поевтин од производот на конкурентот

Има компании кои буквално покажуваат колку нивниот производ е поевтин од производите на конкурентите. Меѓу оние кои го прават ова е и американската компанија Quince, која продава облека, постелнина и други потреби.

Истакнување на скапи производи во преден план

Некои ставаат поскапи производи пред продавницата, што не е случајно. Станува збор за убедување дека не е лошо да се плати скапо, на пример, телевизор, а потоа цената на пилешки гради во истата продавница изгледа ниска.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!