Вие имате прво да ја знаете вистината

Д-Р ПЕРИШИЌ ОТКРИВА КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ЛАЖНО СИРЕЊЕ И НЕЗДРАВО ПИЛЕ: Ако овие 2 работи не се добри на нив, НЕ ГИ ЗЕМАЈТЕ

Д-р Перишиќ ги предупреди граѓаните дека пазарите се преполни со измамници, кои продаваат сирење од маслиново масло и месо со непроверени концентрати.

Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ зборуваше за измамите на пазарот, каде што често мислиме дека купуваме домашни, докажани производи, но добиваме храна која, всушност, воопшто не е здрава!

Професорот детално објасни какво месо никогаш не треба да купувате, а кој е тестот кој дефинитивно докажува дека не сме купиле сирење, туку неквалитетен производ од маслиново масло. Особено предупреди за месото од живина!

Нагласи дека на пазарот, но и во месарницата треба добро да се погледне бојата на маснотиите на месото од живина.

„Нискоквалитетно, запомнете, белата маст, тоа е најлошото. Кога ќе видите бели масти, има лоши липиди. Жолта маснотија, тоа е вистинската работа. Кога ќе видите жолта маст на пазарот, тоа е кокошка хранета со нормални работи од дворот додека белата маст значи – се храни со концентрат! Ако има бела маст на живината, не купувајте“, рече тој.

Потоа открива и како да разликуваме лажно сирење од вистинското.

„Првиот критериум е цената, знаете што, има многу измамници на пазарот, тоа можам слободно да го кажам. Прво го шетам целиот пазар, па прашувам од каде ги носат и кои се произведувачите Потоа ги означуваме на пазар оние луѓе кои се проверени од нас. Горчината на сирењето, па киселоста, тоа се сигналите. Но текстурата, земете го сирењето во рака, ако сирењето се рони, тоа е маслиново сирење – заклучил докторот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!