Вие имате прво да ја знаете вистината

Претседателот Јоханис за приемот на Романија во Шенген: ако не на 8 декември, секако подоцна


„Постои можност оваа одлука [за пристапувањето на Романија во Шенген] да биде одложена за месец или два“ ​​додека сите прашања на другите држави, како Австрија, Холандија или Шведска, не добијат јасни одговори, изјави романскиот претседател Клаус Јоханис . 23 ноември во Рига.

Крајниот рок за одлуката во врска со пристапувањето на Романија во Шенген не е 8 декември, нагласи тој , според News.ro.

Претседателот Јоханис го истакна претстојниот прекин на Механизмот за соработка и верификација (CVM) – пречка на која се повикаа некои држави кои го одбиваат пристапувањето на Романија во здружението без царина – и исто така ги посочи позитивните наоди објавени од дополнителната инспекциска мисија испратена од Холандија и другите земји да ја проверат подготвеноста на Романија за членство во Шенген.

Европската комисија на 23 ноември го објави извештајот на новата евалуациска мисија во врска со пристапувањето на Романија во Шенген, што го изведоа експерти од Холандија и други земји.

Извештајот на мисијата за оценување е сличен на оној од претходната мисија и е поволен за Романија и Бугарија, покажувајќи дека „Романија продолжува да ги исполнува неопходните услови за примена на сите релевантни делови од правото на Шенген во целост“, според G4media.ro .

Холандските експерти беа поканети од романската влада откако премиерот Марк Руте рече дека првичната мисија за проценка на Европската комисија е нецелосна.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!