Вие имате прво да ја знаете вистината

Соларната и ветерната индустрија се загрижени поради „лудите“ правила на ЕУ за дозволи

Новите правила за итни дозволи поднесени од Европската комисија пред нешто повеќе од една недела ќе се однесуваат само на „новите“ проекти за обновлива енергија и ќе не успеат да ги решат стотиците гигавати кои моментално се заглавени во административниот гасовод, велат извори од индустријата.

Минатата недела (10 ноември), Европската комисија поднесе привремени правила  за итни случаи за да се забрза распоредувањето на обновливите извори на енергија како ветерот и сонцето, велејќи дека тековната енергетска криза поттикната од руската војна во Украина бара исклучителни мерки.

Според предлогот, проектите за обновливи извори на енергија „ќе се претпостави дека се од главен јавен интерес“ и ќе имаат корист од пократки процедури за издавање дозволи кои се движат од еден месец за соларни инсталации на покривот до шест месеци за повторно напојување на големи ветерни електрани.

Предлогот во моментов се разгледува од земјите-членки на ЕУ, а министрите за енергетика на блокот треба да се состанат во Брисел на 24 ноември за да постигнат политички договор.

Но, индустријата за ветер и сончева енергија се загрижени за јазикот во регулативата што наведува дека правилата за побрзо дозволување треба да важат само за „новите“ проекти.

Навистина, претпоставката дека обновливите извори на енергија се од главен јавен интерес „се применува само за новите процедури за издавање дозволи кои започнуваат при примената на регулативата“, се вели во предлогот на Комисијата претставен минатата недела .

Нацртот на позицијата на земјите-членки за предлогот, виден од EURACTIV, ја зацврстува поентата со додавање на нов член 1а во кој се пропишува дека: „оваа регулатива се применува на сите процедури за издавање дозволи со датум за почеток во времетраењето на нејзината примена“.

За индустријата за обновливи извори на енергија, ова значи дека стотици гигавати проекти за соларна енергија и ветер ќе останат заглавени во административниот гасовод.

„Глупаво е ова да се применува само за нови проекти“, рече Гилс Диксон, извршен директор на WindEurope, индустриска асоцијација.

Според Диксон, има „најмалку 100 GW ветер и сончева енергија комбинирани кои моментално се заглавени во дозволите“ процедури и „веројатно многу повеќе“. И тие ќе останат незасегнати од правилата за итни дозволи доколку предлогот биде усвоен.

Загрижени се и претставниците на соларната индустрија. „Во моментов има многу значителен обем на проекти низ ЕУ27, во различни фази на развој“, вели Дрис Аке, директор за политика во SolarPower Europe, индустриско здружение.

Ако тој гасовод на проекти се забрза, „би може значително да ги унапреди самопрогласените цели на Регулативата: да помогне да се ублажат ефектите од актуелната криза, да се зајакне безбедноста на снабдувањето на Унијата, да се намали нестабилноста на пазарот и да се намалат цените на енергијата“. Аке изјави за EURACTIV.

Еколошките здруженија плачат грозно

Еколошките групи се скептични во врска со правилата за побрзо издавање дозволи, велејќи дека тие ризикуваат да ги поткопаат законите за заштита на природата кои забрануваат изградба на инфраструктура во заштитените подрачја.

„На пример, ако се смета дека нема соодветни алтернативни решенија, би можел да се изгради хидроенергетски проект, без разлика колку тоа ги оштетува локациите на Натура 2000 или го деградира квалитетот на речните води“, објаснува CEE Bankwatch, еколошка невладина организација.

Според учесниците во кампањата, ова го поткопува постојното законодавство на ЕУ за животната средина, кое дозволува вакви штетни проекти само откако ќе се проценат од случај до случај.

„Брзиот развој на одржливи обновливи извори на енергија е од клучно значење, но непромисленото демонтирање на законодавството за животна средина на ЕУ од страна на Комисијата ја отвора Пандорината кутија и нè води кон катастрофа на биолошката разновидност“, рече Габриел Швадерер, извршен директор на EuroNatur, група за заштита.

„Денес, индустријата за обновливи извори на енергија добива посебен третман, но кои индустрии ќе ги вложат своите барања утре?“, рече тој во изјавата .

Претставниците на соларната индустрија велат дека ги поддржуваат законите за зачувување на природата. Тие дури предложија да се воведат нови одредби за големи соларни фарми, предлагајќи ограничување на дозволите за грантови од 8 до 12 месеци за оние и исклучувајќи ги проектите лоцирани во зоните Натура 2000.

„Силно сме на ставот дека соларната енергија и биодиверзитетот одат рака под рака, а еколошките проценки се клучни. Тоа е важен момент за нас“, рече Аке.

Соларната индустрија има други извори на грижи со нацрт-регулативата. Според предлогот на Комисијата, локалните власти ќе имаат рок од еден месец да блокираат дозволи за соларна опрема на зградите, но овој рок ќе биде продолжен на три месеци според компромисниот текст поднесен од чешкото претседателство со ЕУ.

Топлинските пумпи, кои исто така се опфатени во регулативата, ја гледаат нивната среќа во обратна насока, а роковите за дозволи за оние кои се скратени од три на еден месец во компромисот на чешкото претседателство.

„Масовното распоредување на топлинските пумпи може да биде успешно само ако се поедностават процедурите за издавање дозволи и администрација – факт што се разгледува овде“, рече Томас Новак, генерален секретар на Европската асоцијација за топлински пумпи (EHPA).

„Специфичната формулација може да биде дури и поамбициозна, давајќи автоматска дозвола за топлински пумпи (слично на предлогот за PV) по нереакција на владините тела на известување“, рече тој за EURACTIV во коментарите испратени по е-пошта.

Според Новак, земјите од ЕУ би можеле дури и да одат подалеку со рационализација на градежните кодови, на пример кога станува збор за фиксни правила за растојание за топлинските пумпи меѓу соседите.

Тие „го ограничуваат инсталирањето топлински пумпи воздух-вода и може да се заменат со флексибилни дозволи врз основа на „проценка на звукот на локацијата“, рече Новак.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!