Иван Вазов бил поет  и академик во Бугарија. Често пати се нарекува патријарх на бугарската литература. Вазов напишал песна за девојче кое е славено во Бугарија што добило шлаканица. Васка Зојчева била ќерка на Данаил и Љуба Зојчеви од Прилеп . Нејзиниот татко Данаил бил член на Прилепскиот комитет на ВМОРО , но и потоа работел за револуционерната организација.

Напишал повеќе дела од кој највпечатливо за нас македонците е делото во коа што ги опишува сите народи во Цариград. Тој во оваа песна дава комплименти за сите народи кој што живеат таму . Преку ова дело можеме да процениме дека македонскиот народ бил чесен , праведен и токму поради тоа секогаш страдал .

No description available.

Напишете коментар