Носњето маска стана секаде секојдневие . Цел свет функционира со новата реалност која што не прашува дали ни се допаѓа.

Во Македонија задолжително носење маска имаме веќе добри 6 месеци, но и покрај тоа навиката не е стекната.

Во текот на изминатото деноноќие регистрирани се вкупно 626 прекршоци по однос на мерката за носење лична заштита – маска, информираат од Министерството за внатрешни работи.

Од МВР апелираат до граѓаните да ги почитуваат мерките и протоколите донесени од Владата со цел справување со Ковид- 19.

На кратка анкета спроведена од екипата на воцетнар , добивме епилог дека граѓаните ги носат маските само поради казната која што следува за не носење на маска. 60 проценти го делат ова мислење и не би носеле маски доколку нема парична казна.