Никола Тесла е роден на 10 јули 1856 година во Смилјан, а почина на 7 јануари 1943 година во Њујорк. Единицата за мерење на магнетното поле, фабриката за сијалици во Чешка, астероидот и кратерот на Месечината беа именувани според легендарниот пронаоѓач …

  1. Тој го загуби својот брат во несреќен случај

Никола Тесла имаше само пет години кога го загуби единствениот брат Дана во сообраќајна несреќа . Некои веруваат дека шокот поради таа трагедија влијаел врз неговото однесување и склоност кон луѓето . Тој израснал со три сестри: Милка, Ангелина и Марица.

  1. Генијалци без универзитетска диплома

Иако присуствуваше на Средното техничко училиште во Грац, тој ја доби единственото „официјално“ диплома од Вишото средно училиште во Карловац. Поради загубата на стипендијата за Воена академија , тој ги прекина студиите по втората година на колеџ. Како етаблиран пронаоѓач, тој доби неколку почесни докторати од светски универзитети.

  1. Тој ископа канали за да преживее

Откако се преселил во Америка во 1884 година, Тесла работел кратко време во фабриката во Томас Едисон. Поради несогласување со неговите мислења, тој си дал оставка, а поради немање пари бил принуден привремено да копа канали. Уште во 1885 година, тој основал своја сопствена компанија „Тесла електрична светлина и компанија за производство“.

  1. Тој одби да ја добие Нобеловата награда

Тој одбил да ја прифати Нобеловата награда за физика во 1912 година, бидејќи тврди дека неговиот поранешен работодавач, Томас Едисон, не бил вистински научник.

  1. Бил „опседнат“ со бројот 3

Некои тврдат дека Никола Тесла страдал од опсесивно-компулсивно нарушување. Во прилог на ова е и фактот дека тој бил „опседнат“ со бројот три. Тој ги миеше рацете три пати по ред или ќе шеташе околу зградата три пати пред да влезе во неа.