Утре Јапонија ја одбележува 75-годишнината од американскиот нуклеарен напад врз Хирошима, што беше првиот ваков напад во историјата на човештвото.

Од 6 август 1945 година, кога САД фрлија атомска бомба врз јапонскиот град, што го забрза крајот на Втората светска војна, до крајот на таа година, во експлозијата и од повреди и болести предизвикани од зрачење, починаа околу 140.000 луѓе.


Напишете коментар