Бранислав Тиодоровиќ, кој е еден од најпознатите балкански епидемиолози проценува што може да се случи на есен.

Дали ќе има друг врв зависи од тоа дали ја разбираме сериозноста на оваа болест.

Според него, тоа што ќе се случи со нас на есен, зависи многу од тоа како јужната хемисфера, особено Бразил, Аргентина и Австралија, ќе се борат и ќе се справат сега со вирусот.

За нас е полесно со грипот. Ние гледаме што ќе се случи во јужната хемисфера, а потоа гледаме што ќе се случи на северот. И, во овој случај, со короната, ја следиме јужната хемисфера за да видиме дали популацијата во Бразил, Аргентина и Австралија ќе се бори со соодветни мерки за да се намали ризикот од корона заразата. Ако тоа го сторат добро, и ако короната се сведе на спорадичен феномен, тогаш ќе биде многу полесно и кај нас. Ако вирусот остане таму, тогаш ќе имаме голем проблем на есен. Но, ако успеат да го потиснат и да го намалат на спорадична појава, тогаш тоа ќе личи на пандемски грип кој станал сезонски – објаснува проф. Д-р Тиодоровиќ.

Тој посочува дека треба да се навикнеме да живееме со короната и вели дека е можно да се вистинити изјавите на 239 научници, кои велат дека вирусот се одржува во воздухот, се вистинити.

Сите воведени мерки се насочени кон намалување на комуникацијата и преносот. Единствената специфична мерка е вакцинацијата и очекуваме дека таа ќе започне да се применува од средината на следната година. Вирусот сè уште не е доволно проучен. Тој го користи фактот дека не го познаваме доволно добро. Она што за прв пат беше познато и што е најчесто присутно и засновано на искуства од Кина, Јужна Кореја и Америка, е дека вирусот е тежок и паѓа на земја, поради што постоеше можност за инфекција од земја. Сега е можно дека тој дибил нови карактеристики што му овозможуваат да се одржува во воздухот, вели Тиодоровиќ.


Напишете коментар