Во моментов, на Индија отпаѓаат 40 отсто од сите новоинфицирани лица со коронавирусот во светот. Во неделата тие потврдија нови 350.000 случаи на заболување.

Сепак, експертите проценуваат дека реалниот број на случаи може да биде десет до 30 пати поголем. Особено беше погоден Њу Делхи, метропола со околу 20 милиони жители. За време на викендот останаа без кислород во неколку болници, при што загинаа десетици пациенти.

Членовите на семејството трчаат од болница во болница во потрага по бесплатен кревет, очајни Индијци кои молат за помош од своите најблиски на социјалните мрежи. Градските крематориуми се толку преоптоварени што мртвите се кремираат на паркинзи, пишува Дер Шпигел.

Реномиран германски весник разговараше со Сумит Рај, директорот на болницата Свето семејство во Њу Делхи. Таа е една од подобрите болници во градот, финансирана од Католичката црква, но условите во неа се многу тешки.

Се е толку тешко, толку ужасно тешко. Имаме огромна потреба од кревети и респиратори. Младите медицински сестри и лекарите не успеваат затоа што никогаш не виделе толку многу смртни случаи. Постојан страв лебди над сите нас: Што ако останеме без кислород, вели индискиот лекар, кој работи на одделот за интензивна нега 25 години.

Во четвртокот наутро им остана само кислород само за половина час, но во последен момент добија итна достава, а властите пренасочија половина од цистерната од друга болница.

Имавме бесконечна среќа. На многу од нашите пациенти им треба голем проток на кислород. Без него, тие ќе се задушат за неколку минути, објасни тој.

Одделот за интензивна нега е преполн. Луѓето лежат на носилки меѓу креветите. Во собата за итни случаи имаме пациенти кои седат на столови и примаат кислород. Моите луѓе работат дење и ноќе, а во работата вклучивме многу студенти по медицина и лекари пензионери. Брзата помош е најтажното место во целата болница. Луѓето кои доаѓаат кај нас се очајни. Цела ноќ тие се возеа од болница во болница, итно им е потребна помош. И мора да им кажеме дека немаме место ниту за нив, вели д-р Рај.

Како тие одлучуваат кога да примат? Тие ги прифаќаат само најкритичните случаи. Оние чија состојба е стабилна се третираат во седечка положба. Оние што се полоши се ставаат на носилки.

Понекогаш амбулантното возило застанува, пациентот е мртов, им снема кислород додека возеа. Ако има пекол, тоа е ова.

Ова е национална катастрофа и мора да се бориме. Најважно е да се спречи бранот на инфекции. Владата мора да обезбеди храна за најсиромашните, никој не смее да гладува. Но, ни треба заклучување во погодените области затоа што луѓето умираат како никогаш порано.

Дали мутираниот вирус е одговорен за потешка ситуација?

Да, вирусот се смени, тој е многу позаразен од порано. На почетокот на годината, неколку членови на едно семејство би биле заразени, денес се сите. Температурата е повисока и започнува порано. Претходно, скоро без исклучок , пациентите би имале треска во втората недела по инфекцијата. Сега тоа се случува на петтиот ден. Имунолошкиот систем се чини дека реагира поинаку на вирусот, велат лекарите од Њу Делхи.