Рубен Авџиу, главен уредник на „Илирија“, рече дека документот „Визија за односи со Албанија и Косово“ наводно бил добиен од изборниот штаб на Џозеф Бајден и дека нема причина да се сомнева во неговата валидност.

Патем, тој лажен документ содржи неколку точки, и сите оние што се однесуваат на Косово се спорни и неточни.

Во лажниот документ се наведува дека Џозеф Бајден, кандидатот за претседател на Соединетите Американски Држави, доколку ќе победи на изборите, ќе го смени „неизбалансираниот пристап“ на администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп кон Србија и Косово.

Исто така, се наведува дека Бајден го смета за оправдан фактот дека НАТО ја бомбардираше Србија во 1999 година, и дека криминалната агресија беше наречена „интервенција за ослободување на Косово“ во документот. Исто така, се наведува дека независноста на Косово е неповратна и во согласност со меѓународното право.

Без оглед на тоа што измамата била откриена, главниот уредник на весникот „Илирија“ го повтори тврдењето дека документот е валиден и додаде дека слично писмо е испратено и до другите етнички заедници во Соединетите држави. Новинарот Вехи Кајтази смета дека документот е лажен. Тој рече дека не верува дека Бајден стои зад документот и дека кандидатот за претседател на САД изјави дека независноста на Косово е неповратен процес.