Азем Власи, поранешниот југословенски политичар, и поранешен лидер на косовските Албанци, му испрати порака на младиот албански политичар Дритан Абазовиќ, првиот човек на Граѓанското движење УРА ( изборната листа Црно на бело“), кој би можел да биде човек на одлука по штотуку завршените избори во Црна Гора.

Власи, сега адвокат и аналитичар, вели дека е незамисливо младиот Абазовиќ да влезе во коалиција со црковно-четничко-руската формација, која никогаш не го криеше фактот дека има намера да ја врати Црна Гора во прегратките на Србија и Русија и со тоа да отстапи од европските интеграции и вредности.

Тој, како студент во Сараево, треба да знае какви злосторства на крилата на четничко-големосрпската идеологија беа извршени врз Бошњаците и другите несрпски граѓани во Босна, како Сараево беше убиен од четничките сили. Сараево, каде подоцна студирал. Тој исто така треба да знае што им направи истата великосрпска политика и воена машинерија на Албанците во Косово. Со четничката српско-руска опозиција, која сега ќе ја преземе власта во Подгорица, него го обединуваат само критиките и безмилосните напади врз сегашната влада во Црна Гора – изјави Власи за Радиосарајево.

Сепак, тој смета дека мотивите на Абазовиќ се разликуваат од просрпскиот и прорускиот дел на црногорската опозиција и дека тој го разбира тоа.

Мило Ѓукановиќ и црногорската влада не се цел на нападот на просрпската опозиција затоа што е тоа, како што велат, криминална и мафијашка влада, ниту е нивната цел борба против корупцијата и криминалот. Дали Србија и Русија им се модел на некорумпирана, праведна и чиста влада за каква се стремат во Црна Гора? Тие се против оваа влада (Црна Гора), затоа што, всушност, тие се против Црна Гора како независна, суверена држава, членка на НАТО, Црна Гора која е фокусирана на европските вредности и интеграција. Абазовиќ повторува дека тој е за тие вредности, објаснува Власи.

Според него, Абазовиќ, се разбира, може да има критички став кон сегашниот начин на владеење во Црна Гора.

Тој може да има и понатаму таков критички став. Сепак, посветен на евроинтеграциите, тој попрво може да има место во коалицијата со ДПС, која, на крајот на краиштата, доби најмногу гласови, за да може да се бори за подобра власт во Црна Гора. Состојбите во парламентарните демократии не се непознати, каде гневните политички противници наоѓаат заеднички јазик и платформа за подобро управување. Мислам дека Абазовиќ повеќе би сакал да има место во коалиција со ДПС или дури и чист образ во опозиција, отколку да биде со оние со кои во основа има спротивни цели и аспирации, вели Власи.

И покрај сè, јас не можам да верувам дека Дритон Абазовиќ може да биде против интересите на неговите Албанци и државата Црна Гора. Може ли оние што се од спротивната страна да му бидат поважни и кои ќе го отфрлат кога повеќе нема да им треба, заклучува Власи.


Напишете коментар