Синоќа се одржа состанок меѓу претставниците на демократите и албанската листа.

Претставниците на албанската листа ќе преговараат со новото мнозинство, најверојатно со демократите на Алекса Бечиќ за учество во новата извршна власт во Црна Гора, пишува подгорите медиуми.

Цитирајќи го својот извор од албанската листа, подгоричкиот весник пишува дека во тој список тие велат дека имаат најдобра соработка со демократите, за кои сметаат дека покажале зрелост и одговорност во политичкото делување.

Тие наведуваат дека, доколку постои политичка волја на новото мнозинство да ги прифатат програмските одредници на албанската листа и нивните барања, тие ќе понудат рака на соработка.

Од нас не зависи дали ќе бидеме дел од мнозинството, туку дали новото мнозинство има политичка зрелост да ги прифати демократските барања на албанската листа – изјави неименуван извор.

Според Вијести, синоќа се одржал состанок меѓу претставниците на демократите и на албанската листа.

Албанскиот премиер Еди Рама порано оваа недела разговараше со водачот на албанската листа elелосај во Тузи, што беше потврдено од Djелосај, кој не сакаше да даде детали.

Претходно, веста објави дека Рама се сретнал и со претседателот Мило Djукановиќ истиот ден.

Албанската листа го поддржа Бечиќ за претседател на Собранието.