Албанскиот министер за надворешни работи Гент Чакај, откако српската влада одби да ја прифати иницијативата на локалните власти да му се додели статус на почесен граѓанин на Бујановац, изјави дека нема да отстапи од изјавите против претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Шефот на дипломатијата во Албанија бара рационално размислување од Вучиќ и неговите пријатели, како и дистанцирање од, како што рече, „српското криминално минато на Косово“.

Во врска со отфрлањето на иницијативата на локалните власти, тој за „Газета експрес“ изјави дека за него лично е важна политичката проценка на избраните претставници на Бујановац, а не институционалното отфрлање на Србија.

„Сега централното прашање е само политичка работа за подобрување на општата состојба на Албанците во Прешевската долина. Прешевската долина е сè уште најмалку развиениот регион со мнозинство албанско мнозинство во Србија, а Албанците од Прешевската долина се едни од најугнетените малцинства во регионот. „Таму Албанците се соочуваат со низа сериозни проблеми, од процесот на бришење лични адреси, политички судења поради јавна употреба на национални симболи, дневна дискриминација по етничка основа и општо застапеност во државните институции“, рече Чакај.

Тој изјави дека интензивно работат на зголемување на чувствителноста на меѓународната заедница за нивната состојба.