Албанија формираше специјална комисија која треба да го испита извештајот на Дик Марти со цел да го оспори, односно да ја исчисти Тирана од можна компромитација од соработката со ОВК, изјави Милован Дрецун, претседател на Комитетот за Косово, кој не е изненаден од потегот на Албанија, бидејќи, како што самиот вели, таа е длабоко вмешана во злосторствата на ОВК.

Тој потсетува дека во извештајот, меѓу другото, се споменува и областа Мат во Албанија, каде се наоѓала „Жолтата куќа“, злогласно место каде што се ваделе органи од жртвите на ОВК.

„Во извештајот на Дик Марти јасно стои дека дел од злосторствата извршени од ОВК се случиле на територијата на Република Албанија. И со знаење и соучесништво на албанската полиција и разузнавачките служби, односно на целиот режим. „Тие знаеја дека таму се наоѓаат базите на ОВК, бидејќи тие сами ги формираа и дека луѓето биле незаконски затворени, мачени и убивани таму“, потсетува Дрецун.

Нашиот соговорник додава дека, сè додека овие податоци беа само во извештаите, тие немаа толкава тежина за Тирана и не ги компромитираше како што е сега, кога обвинението беше поднесено и потврдено од Специјализираното обвинителство.

„Обвинението на Тачи се однесува на две локации, Цакан и Кукс, обете на територијата на Албанија и во него се наведува дека луѓето биле незаконски приведени, мачени и убивани таму „Сега, таа има многу поголема тежина за Тирана и ја класифицира Албанија како соучесник во злосторствата извршени од ОВК“, објаснува Дрецун.

Формирањето на Комисијата е начин да се одбранат од тие обвинувања, затоа што треба да утврди дали се точни наводите на Дик Марти.

„Сепак, судејќи според изјавата на претседателот на таа комисија, кој треба да ја води, тие очигледно веќе утврдија што се случило затоа што започнаа со став дека ќе докажат дека наводите на Дик Марти не се точни“, посочува Дрецун.