Тамошната влада обезбеди 500.000 дози од вакцините на „Фајзер“ и “Бионтек“. Првата пратка содржи речиси 11.000 дози а се очекуваат уште 30.000 вакцини следниот месец. Главниот пункт за вакцинирање ќе биде стадионот „Ер Албанија“. Премиерот Рама денеска на прес конференција порача дека вакцината е единственото сигурно оружје против корона вирусот.

Во Србија веќе пристигна третата пратка со 18.500 вакцини од „Фајзер“. Според тамошните власти, досега се вакцинирале 9.300 граѓани.

Македонија ја очекува првата пратка од околу 5.800 вакцини на „Фајзер“ во февруари која ќе биде наменета за здравствените работници.