Внимателно координираната полициска акција во 10 земји го растури албанскиот организиран криминален синдикат кој шверцуваше кокаин од Јужна Америка во Европа и тоа доведе до апсење на 20 осомничени лица, соопшти денеска полициската агенција на ЕУ.

Бандата, позната како Бело компанија, беше една од најактивните мрежи за шверц на кокаин во Европа објави Европол.

Европол помогна да се координираат акциите на неколку стотици полицајци во десет држави што доведе до апсења како финале на петгодишната истрага предводена од италијанската полиција.

Групата е невообичаена во масовната меѓународна трговија со дрога по тоа што контролира секој аспект од синџирот на снабдување, од организирање на испораки на дрога од Јужна Америка до дистрибуција низ цела Европа, изјави Јари Лиуку, директор на Европскиот центар за сериозен и организиран криминал на Европол.

Бандата дури го втиснала своето лого, како и логоата на другите криминални групи за кои увезувала дрога, на блокови кокаин што биле транспортирани во Европа и честопати биле дистрибуирани во автомобили кои располагале со скриени оддели во кои можат да се сокријат дрога и недозволена готовина.

Таа користела криминалци во кинеската организација за да им помогне во перењето пари преку подземен преносен систем.

За време на петгодишна истрага, 84 членови на бандата беа уапсени во Италија, Еквадор, Холандија, Велика Британија, Швајцарија и Германија.

За време на истрагата, полицијата запленила скоро четири тони кокаин и повеќе од 5,5 милиони евра во готово.

Осомничените се соочуваат со обвиненија за меѓународна трговија со дрога и убиства.