Претседателот Александар Вучиќ рече дека денес е најтешкиот ден за Србија, во врска со вирусот корона, бидејќи утрово имало 47 смртни случаи, и додаде дека ситуацијата во болниците е крајно тешка.

Денеска е најтешкиот ден за Србија и секој нареден ќе биде најтежок во наредниот период. Утрово имаше 47 мртви, што е најголема бројка досега, а веројатно ќе има уште до 14 часот, рече Вучиќ.

Тој посочи дека состојбата во болниците е ужасно тешка.

Кога примате 10.000 луѓе на преглед секој ден, и мора да сместите 1.000 од нив во болници, а немате бесплатни кревети, тогаш е јасно во каква ситуација се наоѓаат, рече Вучиќ и додаде:

Залудно се новите болници и клинички центри, кои ги градиме повеќе од кога било досега, ако не бидеме дисциплинирани и одговорни, ќе се приближиме до катастрофално сценарио.