Лидерот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети, рече дека проблемот со Бугарија нема да се реши преку прес-конференции или лидерски средби, туку со конкретни чекори и одговорност. Ние мора да седнеме и да преземеме одговорност, ја гледам подготвеноста на Зоран Заев да преземе одговорност, изјави Ахмети за ТВ Клан.

Тој го поддржа Заев, кој во Софија рече дека Бугарите и другите малцинства ќе бидат вклучени во уставот кога тој ќе се измени пред земјата да влезе во ЕУ. Според зборовите на Ахмети, со вклучувањето на Бугарите во уставот на Република Северна Македонија, прашањето со Бугарија ќе биде многу амортизирано.

Ја разбираме тешката политичка ситуација во која денес се наоѓаат Бугарија и Република Северна Македонија (СПМ). Времето сè уште не е дојдено“, рече портпаролот на претседателството Ана Закариаш на прес-конференција по состанокот на Советот за општи работи на ЕУ во Луксембург.

Португалското претседателство со Советот на ЕУ стори се што е во нејзина моќ да донесе одлука за започнување пристапни разговори со Скопје и Тирана, додаде таа.

Треба да најдеме заемно прифатливо решение. Го охрабруваме словенечкото претседателство да продолжи со нашите напори, да не губи интензитет и да ги користи предложените предлози. Се надеваме дека ќе разговараме со Скопје и Тирана што е можно поскоро, рече Закариаш.