Русија има причина да верува дека биолошко оружје се развива во лабораториите контролирани од САД, кои се распоредени низ целиот свет, изјави за Комерсант, секретарот на Советот за безбедност на Руската Федерација, Николај Патрушев.

Патрушев истакна дека тие лаборатории се наоѓаат претежно на границите на Русија и Кина.

Американците ги уверуваат сите дека станува збор за истражувачки центри каде експерти од САД им помагаат на локалните научници да се борат против опасните болести. Вистина е дека властите на земјите каде што се наоѓаат овие објекти немаат претстава што се случува внатре, рече Патрушев.

Тој исто така истакна дека во областите каде што има такви лаборатории, се појавуваат болести кои не се типични за тие региони.

Претходно, Министерството за надворешни работи на Русија објави дека Москва има сериозни прашања во врска со воено-биолошката активност на Пентагон. Тие исто така забележаа дека американските активности во биолошката лабораторија на Лугар во Грузија се во спротивност со обврските на Вашингтон и Тбилиси според Конвенцијата за забрана на биолошко и токсинско оружје.