Докторот предупредува на овие 3 работи! Може да доведат до мозочен удар или парализа

Доктор Дејв од Калифорнија предупредува на три опасности кои можат да доведат до парализа или мозочен удар. Неговиот совет е од клучно значење за младите луѓе кои често не се свесни за ризиците што ги носат одредени активности и третмани.

Сè поголем број експерти , вклучително и лекари , се приклучуваат на TikTok, што е многу позитивно, бидејќи покрај многу неважни содржини, можеме да слушнеме и корисни информации.

Докторот Дејв од Калифорнија сподели три работи кои никогаш не би ги направил во својот живот поради сериозните последици што можат да ги предизвикаат.

Возење мотоцикл

– Не евидентиран е бројот на пациенти кои се здобиле со тешки повреди на мотори, често завршувајќи парализирани или во кома, во целосно вегетативна состојба – објаснува тој.

Многу млади луѓе на возраст од дваесет и триесет години се трајно имобилизирани од вакви несреќи.

@drchintandave What are three things YOU would not do? #alcohol is an honorary number 4 for me! #medicine #doctorsoftiktok #nursesoftiktok #patient #medstudent #fyp ♬ original sound – Dr. Dave

Третмани кај хиропрактичари

„ За жал, бев сведок на многу пациенти кои доживеаја дисекција на вертебралната артерија, мозочен удар или дури и парализа по третмани со хиропрактика на вратот “, вели тој.

Тој вели дека иако хиропрактичарите можат да обезбедат итно олеснување, многу побезбедно е да се масажа или да се прават вежби за ублажување на болки во грбот и вратот.

Пушење цигари

Д-р  Дејв истакнува дека цигарите треба да се избегнуваат нашироко. Тој нагласува дека никогаш не би запалил цигара, бидејќи има видено премногу пациенти кои поради пушење добиле рак на белите дробови.