„НЕ МОЖАМ ДА ПОВЕРУВАМ ШТО ВИДОВ ГОРЕ“ Нереални сцени од Монт Еверест: Еден снимател открил се (ВИДЕО)

Монт Еверест е една од најпопуларните дестинации за планинари и ентузијастички алпинисти ширум светот, поради неверојатната авантура и погледите од највисокиот врв на светот. Иако дефинитивно не е лесна задача – ниту напор што е лесен за секого – еден снимател успеа да ја сними неверојатната толпа што се формираше на патот кон врвот на светот.

Без разлика колку далеку ќе стигнете на патот до Монт Еверест , тоа е нешто со кое треба да се фалите до крајот на животот, но некои алпинисти неодамна наидоа на проблем што ги спречи да ја живеат оваа авантура на списокот со кофи како што замислуваа.

Во ова видео кое „Дејли мејл“ го сподели на платформата „Тик Ток“ во четврток, на 23 мај, можете да видите необична колона планинари на Монт Еверест, кои и на ниски температури останале заглавени во редови.

Сето тоа е благодарение на она што се нарекува „метеоролошки прозорец“, или, според натписот на видеото, „ краток период на идеални временски услови кога успешното достигнување на врвот носи помал ризик “.

@dailymail

Climbers on Mount Everest faced a HUGE traffic jam during a ‘weather window’ – a brief period of clear conditions when successfully reaching the summit is less perilous. Even so, a Kenyan climber and his Nepali guide recently went missing near the summit, and a British climber and his guide remain unaccounted for after reaching the summit but getting caught in an ice fall minutes later. 🎥 Rajan Dwived / Everest Today #mounteverest #everest #climbing #adventure

♬ Creepy and simple horror background music(1070744) – howlingindicator

Сепак, авантурата носи голем ризик

Дејли Мејл пишува дека двајца планинари и нивните водичи веќе се водат за исчезнати, и за жал, не би било чудно доколку се додадат уште повеќе на списокот додека продолжува неделата.

Без оглед на тоа колку е „кул“ ваквото искачување, изгледа не вреди да се чека така во редот, а коментаторите се согласуваат – „Сакам авантура, но ова е премногу“, гласи еден од коментарите под споделеното видео.

Сличен ќор-сокак се случи во 2019 година, што резултираше со стотици луѓе да чекаат во редица за авантурата на животот – што за многумина беше нивната последна.

– Не ми се верува што видов таму горе. Смртта. Неред. Тела стојат на патот и во заборавени шатори . Луѓето кои се обидов да ги спречам да го продолжат своето патување, завршија со смрт. Видов луѓе како ги повлекуваат назад. Одат по телото. Сè што прочитавте во сензационалните наслови се случи погоре – напиша Илија Саикали, канадски снимател во објава на Инстаграм за ситуацијата што ја доживеал.

Овие гужви се еден од многуте многу реални ризици за искачување на Еверест, па ако некогаш се обидете, треба да бидете свесни дека тоа може да се случи – и дека може да влијае на тоа дали ќе стигнете до врвот или не, а камоли да се вратите дома.

Нема ништо лошо во тоа да пронајдете друга — потопла и побезбедна — планина за искачување и да гледате документарци за Еверест за да ја задоволите вашата желба за авантура.