3 сурови вистини за животот! Не можете да ги промените овие работи без разлика колку напорно се трудите

Аргентинскиот психијатар д-р Хорхе Букај, со децениско искуство во областа на менталното здравје, ги откри клучните вистини за човечката природа.

Доктор Хорхе Букај, истакнат аргентински психијатар , психотерапевт и писател, го посветил својот живот на проучување на човечката психа. По години работа со пациенти, тој развил увид дека постојат три основни работи кои човекот не може да ги промени, без оглед на трудот и напорите што ги вложува.

Овој експерт за ментално здравје истакнува дека тие три вистини се клучни за разбирање на границите на човечките капацитети и прифаќање на реалноста што не можеме да ја контролираме. Неговите сознанија даваат поддршка за секој што се бори со внатрешните демони и се труди да најде мир во свет полн со предизвици.

Во моментов се е како што е

Работите се такви какви што се. Не се такви какви што сакам да бидат, ниту какви што беа, ниту како што ќе бидат. Сè е како што е.

Добрите работи не доаѓаат бесплатно.

Добрите работи не доаѓаат баш бесплатно, има цена што треба да се плати. Не секогаш економски, не со пари, но мора да се плати. Добрите работи не доаѓаат бесплатно и треба да го разберете тоа. Спротивната гледна точка е детска. Сакам, а бидејќи ме сакаш, мораш да ми го дадеш бесплатно, тоа не е живот, и не е вистината. Животот е размена ако нешто вреди, треба да ја платите цената. Лошите работи понекогаш се бесплатни, но добрите не доаѓаат бесплатно.

Не можете да правите што сакате

Не можете да го правите она што го сакате, но можете да избегнете да правите работи што не сакате да ги правите. Не можете да направите сè, но секогаш можете да кажете „не“. Тоа е наша привилегија како луѓе, но и наше право.