Структурата на мигрантите кои пристигнуваат и поминуваат преку Македонија е променета.

Кога пред неколку години првите групи со мигранти се појавија во Македонија, тие првенствено беа составени од семејства, а честопати неколку генерации патуваа заедно, а денес само млади луѓе можат да се видат во тие мигрантски операции.

Во новиот извештај на Агенцијата за европска гранична и крајбрежна стража (Фронтекс) се вели дека бројот на мигранти регистрирани на надворешните граници на ЕУ е за 15 отсто помал отколку во истиот период минатата година, а како главна причина се посочува пандемија со корона вирусот.

Според истиот извештај, бројот на мигранти во јули годинава се зголемил за една третина во однос на јуни, но мнозинството е регистрирано на подрачјето на централниот и западниот Медитеран. Додека според извештајот на „Фронтекс“, бројот на регистрирани мигранти на мигрантската рута во Западен Балкан е за 40 отсто помал отколку во јуни.

Активноста на мигрантите и движењата на трасата на Западен Балкан се последица на ублажување на мерките за сузбивање на пандемијата во Грција, како и на големиот број мигранти кои биле во оваа земја од порано.

Се промени структурата на мигрантите и сега околу 90 отсто од нив кои поминуваат низ Македонија се помлади мажи и скоро сто отсто се самци.

Има многу мал број мигранти кои се обидуваат да стигнат до ЕУ со своите семејства, а главната причина е што границите се повеќе се затвораат, што патиштата што ги користат мигрантите се крајно ризични, непроодни и честопати одат со месеци, претежно ноќе и без храна и основни потреби. Мигрантите имаат мобилни телефони и покрај тоа што им служат за да ги следат патеките, тие се многу активни во размена на информации за условите на патот, граничните премини, состојбата во областите што треба да се преминат и слично.

Ваквите информации тие ги испраќаат до нивните семејства и пријатели кои живеат во земји кои се почетна точка на миграција или се наоѓаат во камповите во Грција и Турција, така што нивната проценка е дека е преголем ризик да се водат деца, стари лица или целите семејства.


Напишете коментар