Смртта на Драган Јоксовиќ Јокса, шефот на југословенската мафија во Шведска и кум на Жељко Ражнатовиќ Аркан, кој беше убиен пред 20 години во холот на хиподромот во Стокхолм Солвала, повторно е во центарот на вниманието на јавноста во таа скандинавска земја.

Финецот Јан Ранинен, кој ја уби Јокса и подоцна беше осуден, објави книга во која ги раскажа деталите за таа егзекуција. Ранинен наведува дека за време на убиството, шведскиот рапер Александар Бард, кој е познат по тоа што во своите песни зборува за криминалци, седел покрај Јоксовиќ во едно кафуле.

Според убиецот на Јокса, шведската музичка звезда скокнала во моментот на пукањето за да ги заштити своите пријатели со своето тело, а за тамошните медиуми раперот ги потврдил овие тврдења и рекол дека никогаш нема да го заборави моментот кога беше убиен Јоксовиќ.

Драган седеше на масата покрај нашата кога Ранинен го застрела во главата. Иако не сум емотивна личност, долго размислував за тоа убиство, горд сум на себе што ги штитев пријателите и продолжив да живеам како и обично, рече Бард.

Во својата книга, Јан Ранинен, убиецот на Јокса, опишува и како покојниот Драган Ковач Кова го убедил дека треба да го убие Јокса.

Ковач беше супер момче, се запознавме порано во затвор и еден ден ме праша дали сум подготвен да го убијам Јокса, кој беше многу познат во Шведска. Отпрвин, не можев да поверувам дека тој тоа го бараше од мене, но чувствував дека тоа ќе биде голема отскочна штица за мене во светот на криминалот.

Отпрвин се прашував дали да прифатам или да дозволам брат ми да го изврши убиство. Сепак, сфатив дека со ова убиство ќе скокнам многу чекори нагоре во подземјето и прифатив, пишува Ранинен, кој исто така опишува како изгледало убиството.

Кога го испукав првиот истрел, ми се чинеше дека тој дури и не го допре Јокса, а вториот веќе го дотолчи. После тоа, тој падна и лежеше во локва крв, пишува Јан Ранинен.

Јокса сакаше да изгради строга хиерархија во Шведска, како што имаше неговиот кум Аркан во Србија, тој се обиде да направи своја војска. На крајот тоа го плати со својот живот!