Звездан Јовановиќ, осуден на 40 години за убиството на српскиот премиер Зоран Ѓинѓиќ, пишува книга во која ќе открие сè за атентатот, како и имињата на политичарите од Демократската партија кои учествуваа во него.

Во книгата „Патеката на волкот“, која наскоро треба да го види светлото на денот, Јовановиќ ќе ги открие имињата на криминалците кои тогаш соработуваа со функционери од власта и полицијата!

Неговата сопруга Оливера Јовановиќ потврдува дека нејзиниот сопруг по многу години решил да ја прекине тишината и да ја отстрани пајажината од „процесот на векот“.

Мојот сопруг пишува за сè што досега се криеше во јавноста. Тој пишува за „демократски“ избраните сведоци, лажговци, криминалци и за нивниот контакт со луѓе од власта и полицијата. Во книгата, тој ќе напише што е забрането, што се случи на судењето, како беа отфрлени сите важни докази, за тоа што навистина се случило. Тој пишува за срамот на оваа земја. Тој беше избран да биде жртва, виновен без вина. Тој е во самица 17 години, поради нечии болни амбиции. Сè е продадено, дури и човечки животи, вели Оливера Јовановиќ за српските медиуми за прв пат по 17 години молчење.

Сопругата на Звездан Јовановиќ изјавува дека нејзиниот сопруг ќе изнесе силни аргументи во книгата.

Ја пишува вистината, поткрепено со докази! Тој не лаже, бидејќи лажеа сите што беа вклучени во „процесот на векот“. Сè што не е кажано јавно, што е скриено, тоа ќе биде објавено. Единствено вистината е таа што не може да се смени, вели таа.

Наскоро ќе излезе од српскиот Алкатраз!?

На Јовановиќ, поранешен помошник командант на распуштената единица за специјални операции РДБ, пред 10 дена му беше продолжен престојот во најчуваниот српски затвор за уште две години. Јовановиќ поднесе жалба против таа одлука преку неговиот адвокат, па тој сè уште има шанса да излезе од строго чуваниот затвор.

Јас не го убив Зоран Ѓинѓиќ, не го ранив Милан Веруовиќ, не направив ниту едно дело кое ми се става на терет со ова обвинение. Судот го прифати како доказ она што ви го презентираа како моја изјава. Секако, одговорно тврдам дека тоа не е моја изјава и дека никогаш не сум дал таква изјава. Се согласив да потпишам се што ќе побараат од мене, само за да си го заштитам моето семејство, рече Звездан Јовановиќ на судењето во Специјалниот суд во 2007 година и побара ново судење.

Па, тој е во самица седумнаесет години. Тој издржува, тој е јунак. Малку ме поремети короната, па не можам да одам кај него, но сум со него многу години и ќе останам до крајот. Можам јас вака да зборувам со денови. Но, тоа е негова борба и негова приказна. Верувам дека ќе остариме заедно – вели Оливера Јовановиќ.